Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Održan sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju

Sastanak MIO AvalaU Studentskom odmaralištu “Radojka Lakić” na Avali, od 20-22. decembra 2014. godine održan je trodnevni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju.

Prvog dana sastanka, učešće je uzelo četrdesetoro članova i članica Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju – nastavnici i nastavnice, stručni saradnici i saradnice, direktori i direktorke škola, prosvetni savetnici i savetnice, predstavnici civilnog sektora i UNICEF-a.

Sastanak je otvorila koordinatorka MIO, Ljiljana Simić, a zatim je Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja u UNICEF-u je predstavila inicijative kojima UNICEF podržava razvoj politike i prakse inkluzivnog obrazovanja, kao i osnivanje Jedinice za koordinaciju inkluzivnog obrazovanju u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sastanak MIO AvalaBorislava Maksimović, članica Saveta MIO i koordinatorka Tima za politiku IO u Srbiji u okviru projekta “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju” upoznala je prisutne sa implementacijom inkluzivnog obrazovanja u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

U okviru bloka pod nazivom “Dometi inkluzivnog obrazovanja u Srbiji” predstavljena su iskustva i najveći dometi realizacije lokalnih akcija model škola, članica MIO čiji su mali projekti finansirani.

Sastanak MIO AvalaProjekat “Necovanje 2” Srednje škole “Lukijan Mušicki” iz Temerina predstavila je Nada Srećkov. Tokom trajanja projekta, formirana je Lokalna inkluzivna mreža koju čine Predškolska ustanova, četiri osnovne škole, škola “Lukijan Mušicki”, ali i predstavnici lokalne samouprave, centra za socijalni rad, kancelarije za mlade, tri udruženja građana. Takođe, formiran je i Vršnjački tim opštine Temerin. Tokom male akcije mladih ispitana je informisanost stanovnika opštine o inkluziji, obaveštenost o manifestacijama koje promovišu inkluzivno obrazovanje, stavovi građana o tome ko je odgovoran za stvaranje jednakih šansi za sve i uvažavanje različitosti. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Branka Bešlić iz OŠ “Sonja Marinković” iz Subotice govorila je o lokalnoj akciji koja je za cilj imala unapređivanje obrazovne i socijalne inkluzije kroz jačanje lokalne mreže podrške inkluzivnom obrazovanju i uspostavljanje institucionalnih mehanizama praćenja razvoja dece iz osetljivih grupa. Tokom lokalne akcije uspostavljene su procedure kojima se učenici kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška prate od momenta uključivanja u predškolsku ustanovu do zapošljavanja. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Milena Vasić iz OŠ “Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi predstavila je lokalnu akciju “Da svako ima svoje mesto pod suncem 2”. Poseban akcenat stavljen je na formiranje i aktivnosti vršnjačkog tima. Članovi ovog tima su učenici i učenici četiri osnovne i jedne srednje škole iz opštine Petrovac na Mlavi. Članovi ovog tima su po formiranju imali sastanak na kome su upoznati sa pojmom inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, govorili o dobitima od inkluzije i o mogućnostima da sami daju lični doprinos u razbijanju stereotipa i predrasuda. Rezultat ovog sastanka bio je akcioni plan za promociju inkluzivnog obrazovanja. Sprovedena je aneketa među učenicima kojom su ispitivani stavovi prema inkluzivnom obrazovanju. Nakon analize rezultata ankete, članovi vršnjačkog tima pripremili su promotivni materijal za malu lokalnu akciju, i učestvovali u snimanju emisije o inkluzivnom obrazovanju na lokalnoj televiziji. O predstojećim aktivnostima vršnjačkog tima i rezultatima ankete možete se informisati preuzimanjem prezentacije.

Lokalnu akciju “Pletemo mrežu da se svi povežu” OŠ “Sonja Marinković” iz Novog Sada predstavila je Sonja Paripović. Jedan od ciljeva ove lokalne akcije bila je podrška roditeljima dece iz osetljivih društvenih grupa kroz informisanje i savetovanje o ostvarivanju prava na obrazovanje. Zato je u okviru lokalne akcije bila organizovana i uspešno realizovana Tribina za roditelje. Tribini je, zahvaljujući saradnji sa Društvom učitelja Novog Sada i Školskoj upravi Novi Sad prisustvovalo 80 učesnika i ona je,  zahvaljujući razmeni iskustava i primera dobre prakse, doprinela osnaživanju roditelja i većoj senzibilizaciji prosvetnih radnika za potrebe dece i za inkluzivno obrazovanje uopšte. Prezentaciju možete preuzeti ovde

U večernjem delu skupa, učesnici su u paralelnim radnim grupama razgovarali na temu čemu nas uči inkluzivno obrazovanje, a na osnovu prezentacija dobre prakse. Razmena iskustava je tekla u tri paralelne grupe:

  1. DVOSTRUKO POSEBNA DECA U ŠKOLI/PU (Sonja Miladinović, uvodničarka, Svetlana Komlenović, moderatorka)
  2. PODRŠKA RODITELjA I PODRŠKA RODITELjIMA  (Dušanka Ćirović, uvodničarka, Sonja Paripović, moderatorka)
  3. VRŠNjAČKA PODRŠKA (Milena Marinković, uvodničarka, Milena Vasić, moderatorka).

Sastanak MIO AvalaDrugog dana skupa, 37 učesnika i učesnica sastanka su se bavili dometima i izazovima u sprovođenju inkluzivnog obrazovanja u proteklom periodu, započeli definisanje misije Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, izvršena je evaluacija aktivnosti MIO, i započeli su proces strateškog planiranja daljeg razvoja MIO.

Trećeg dana održana je obuka za 30 članova MIO. Ona je planirana i sprovedena sa iskusnim i dugogodišnjim članicama i članovima Mreže, sa ciljem da se unaprede kompetencije za pružanje podrške mlađim i manje iskusnim koleginicama u poslovima koji se odnose na podršku školama u ostvarivanju inkluzivnog obrazovanja. Voditeljka obuke bila je Milena Jerotijević, članica Saveta MIO.

Sastanak je održan u okviru projekta “Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju” koji realizuje Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju u partnerstvu sa Kancelarijom UNICEF-a u Beogradu i Mnistarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz finasijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF