Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Održan okrugli sto Upis u školu u svetlu inkluzivnog obrazovanja

Okrugli sto Upis u školu u svetlu inkluzivnog obrazovanjaOkrugli sto na temu "Upis u školu u svetlu inkluzivnog obrazovanja" održan je u ponedeljak, 25. maja 2015. godine u Beogradu, u Hotelu Park.

O merama upisne politike kojima se povećava dostupnost obrazovanja svoj deci i njihovoj  primeni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama govorilo se iz perspektive Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS,  UNICEF-a, prosvetnih savetnika, Mreže podrške IO, IRK-a, zaposlenih u obrazovnim ustanovama, predstavnika organizacija civilnog društva i roditelja.

Na skupu se razgovaralo o tome koliko zakonski propisi obezbeđuju uključivanje sve dece u obrazovanje; zašto je za razvoj presudno rano uključivanje u obrazovanje i da li ima opravdanja odlaganje polaska u školu; sa čime se susreću roditelji kada žele da uključe dete u predškolsku ustanovu i školu, da li postoje propusti i kako se oni prevazilaze; koja je procedura upisa u srednje škole dece iz osetljivih grupa i na koga se odnosi afirmativna akcija; kako izgleda dobra praksa obezbeđivanja tranzicije dece iz osetljivih grupa kroz sve nivoe preduniverzitetskog obrazovanja; šta sve utiče na donošenje odluke o izboru vrste obrazovanja i koja je uloga ličnog pratioca deteta.

Skup je organizovan  u okviru projekta "Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju", koji  realizuje Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkolg razvoja RS i UNICEF-a, a uz finansijsku podršku SDC-a.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF