Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Održana obuka Inkluzivno obrazovanje – planiranje i izrada IOP-a u gimnaziji Svetozar Marković u Jagodini

Obuka Inkluzivno obrazovanje – planiranje i izrada IOP-a u gimnaziji Svetozar Marković u Jagodini21. i 22. juna 2014. u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Jagodini održan je seminar „Inkluzivno obrazovanje - planiranje i izrada IOP-a“. Seminar je realizovan u okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“ koji Mreža organizuje u saradnji sa UNICEF-om i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz podršku SDC-a.

Seminaru su prisustvovali članovi stručnih timova za inkluzivno obrazovanje iz pet srednjih škola  Pomoravskog okruga: Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Jagodine, Gimnazija iz Ćuprije, Medicinska škola iz Ćuprije, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca i Ekonomsko-trgovinska škola „Slavka Đurđević“ iz Jagodine.

Učesnici su imali dosta pitanja, sve vreme je trajao intezivan dijalog između članova STIO i voditeljki, kao i između samih učesnika. Seminar je prošao u radnoj atmosferi, a kao važno, istakli bi da nije bilo otpora prema inkluziji, niti bilo kakvog otvoreno negativnog stava u odnosu na sprovođenje inkluzivnog procesa u školi. Bilo je primera dobre prakse realizacije časova u odeljenjima gde se nalaze deca sa problemima u učenju.

Kao novinu, voditeljke su zamolile učesnike da drugog dana svaka grupa dođe sa po jednim lap-topom. Tako su članovi STIO imali priliku da direktno popunjavaju IOP obrazac, da presnime sve prezentacije sa seminara, Pravilnike, ali i mnoge korisne tekstove vezane za inkluzivno obrazovanje, koje  su im voditeljke ponudile.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF