Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Studijska poseta prosvetnih savetnika ŠU Niš kolegama u ŠU Beograd, jul 2014

Studijska poseta prosvetnih savetnika ŠU Niš kolegama u ŠU Beograd, jul 2014U okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“ koji u partnerstvu realizuju Mreža podrške i Kancelarija UNICEF-a u Srbiji uz finansijsku podršku SDC-a, realizovana je studijska poseta savetnika i načelnika Školske uprave Niš, kolegama u Školskoj upravi Beograd. Cilj ovih studijskih poseta je razmena iskustva u oblasti implementacije inkluzivnog obrazovanja.

Susretdve školske uprave održan je  09. jula 2014. godine  u Jakovu u sportsko-rekreativnom centru „Klub S“.

Prisutno je bilo  ukupno 18  prosvetnih savetnika, devet iz ŠU Niš i isto toliko iz ŠU Beograd. Oba načelnika školskih uprava su učestvovala u ovoj studijskoj poseti.

Studijska poseta prosvetnih savetnika ŠU Niš kolegama u ŠU Beograd, jul 2014Susret je otvorila Gordana Cvetković, načelnica Školske uprave Beograd nakon čega se učesnicima obratio i Živomir Jovanović, načelnik ŠU Niš. Gosti na ovom skupu bili predstavnici Škole za dizajn iz Beograda, Jelena Medaković, direktorka škole i Ljiljana Radovanović, profesor grafike.

Prikazne su tri prezentacije sa temama iz različitih aspekata implementacije inkluzivnog obrazovanja:

  • Uloga Školske uprave u implementaciji inkluzivnog obrazovanja-prezentacija ŠU Beograd – možete je preuzeti ovde
  • Razvoj inkluzivnog obrazovanja iz ugla spoljašnjih evaluatora-prezentacija ŠU Niš – možete je preuzeti ovde
  • Prikaz razvoja IO u Dizajnerskoj školi, Beograd– prezentacija Škole za dizajn – možete je preuzeti ovde

Nakon prezentacija učesnici su razmenili utiske u vezi teme, a u okviru diskusije izneti su mnogobrojni primeri iz profesionalnog iskustva savetnika.

Posebnu vrednost predstavljalo je  učešće Škole za dizajn koja ima bogato iskustvo radu sa učenicima kojima je zbog oštećenja sluha potrebna dodatna obrazovna podrška. Predstavnice Škole govorile su o konkretnim postupcima iz njihove inkluzivne prakse. Učesnici su imali priliku da saznaju koja efikasna rešenja Škola primenjuje, a i sa kakvim se problemima i preprekama susreće u radi sa ovim učenicima.

Na kraju susreta doneseni su sledeći zaključci:

  • ovakvi susreti veoma su značajni za jačanje stručnih kompetencija potrebnih za sprovođenje implementacije inkluzivnog obrazovanja;
  • razmena iskustva iz ove oblasti omogućava primenu novih ideja i rešenja;
  • svi prosvetni savetnici uključeni su u sprovođenje inkluzivnog obrazovanja, što omogućava umrežavanje i nastavak razmene;
  • prepoznate su iste teškoće u sprovođenju inklizivnog obrazovanja: još uvek nedovoljna senzibilizacija škola za prihvatanje inkluzivnog koncepta obrazovanja, saradnja sa Interresornim komisijama, obezbeđivanje dodatne podrške u smislu asistencija i asistivnih tehnologija.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF