Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Tribina Inkluzivna praksa očima profesionalaca, roditelja i vršnjaka, Subotica

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjakaTribina “Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka“ je realizovan 27.11. sa početkom u 11 časova u Plavoj Sali Gradske kuće u Subotici.

Učesnici tribine su bili: Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica (majka dečaka sa elementima autizma koji pohađa četvrti razred OŠ “ Ivan Milutinović”), Olivera Petković (majka devojčice sa Down sindromom koja pohađa sedmi razred OŠ “Sonja Marinković”), Željka Rodić (majka dečaka koji pohađa četvrti razred srednje Politehničke škole i koji napreduje po IOP2), Natalija Pavlović učenica OŠ “Sonja Marinković”, Knežević Ana i Miloš Pajić učenici OŠ “Kizur Ištvan”, Ana Kerleta i Anđela Stojičić učenice OŠ “Ivan Milutinović”.

Na početku sastanka članica Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju Branka Bešlić je pozdravila sve prisutne i predstavila rad Mreže, dosadašnje aktivnosti i rezultate. Predstavljen je projekat i partneri na projektu.

Prisutne je pozdravio Blaško Stantić član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i istakao značaj kako inkluzivnog obrazovanja tako i  uloge roditelja u tom procesu.

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjakaSuzana Skenderović se u svom izlaganju osvrnula na probleme na koje je nailazila prilikom upisivanja deteta u masovnu školu. Naglasak je stavila na detetovu ali i svoju dobit od inkluzivnog obrazovanja.

Željka Rodić, je istakla značaj aktivne uloge roditelja u inkluzivnom obrazovanju. Napravila je paralelu između inkluzivnog obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi. Navela je prepreke na koje je nailazila prilikom školovanja u srednjoj školi kao i načine prevazilaženja istih.

Olivera Petković je detaljno opisala proces školovanja njene ćerke i obrazložila sve prednosti inkluzivnog obrazovanja. Navela je koju dobit ona i dete imaju od inkluzivnog obrazovanja.

Nakon izlaganja roditelja izlagali su učenici.

Učenici OŠ “Kizur Ištvan” su opisali proces upoznavanja sa svojim drugom. Navodili su kako su mu pružali podršku u nižim razredima, a kako sada u petom razredu. Učenica OŠ “Sonja Marinković” je opisala svoju drugaricu. Prisetila se  prvog susreta kao i dogodovština u nižim razredima. Navela je šta su ona i njeni vršnjaci dobili družeći se sa devojčicom koja je drugačija. Istakla je da je Ivana od njih napravila bolje osobe koje pomažu jedni drugima. Učenici OŠ “Ivan Milutinović” su opisali svog druga Stefana. Naveli su šta sve Stefan voli,  šta je naučio i šta mu smeta. Istakli su da su u njemu dobili posebnog druga koji je isti kao i oni.

 Nakon izlaganja učenika razvila se diskusija.

Zaključci sa okruglog stola:

  • Od inkluzivnog obrazovanja celo društvo ima dobit
  • Potrebno je i dalje unapređivati inkluzivno obrazovanje posebno u oblasti vršnjačke podrške i profesionalnog usmeravanja učenika osnovnih škola
  • Naglasak treba staviti na srednje stručne škole i gimnazije

Tribinu je medijski propratila lokalna YUECO televizija i Subotičke novine.

Subotica, Gradska kuća, 27.11.2014. godine

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF