Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Tribina Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka, Kragujevac

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjakaTribina “Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka“ realizovana je u Kragujevcu 09.12.2014. u OŠ „Milutin i Draginja Todorović“ od 12.00 do 14.00 sati.

Tribina je imala za cilj da se zainteresovani upoznaju sa inkluzivnim obrazovanjem od strane indirektnih korisnika – roditelja dece kojoj se pruža dodatna podrška, kako bi  bolje razumeli proces obrazovne i socijalne inkluzije i sagledali dobiti od ovog procesa za pojedinca i društvo.

Tribini su prisustvovali predstavnici različtih struktura: roditelji dece/učenika, vaspitači, nastavnici, stručni saradnici, direktori, predstavnici lokalnih institucija/organizacija. Učesnike su pozdravili direktor škole „Milutin i Draginja Todorović“ – Dragan Pavlović i načelnik Školske uprave – Radojko Damjanović.

O aktivnostima i rezultatima Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju učesnike je upoznala Dušanka Ćirović, regionalna koordinatorka MIO.

O primeru dobre prakse u pružanju dodatne obrazovne podrške govorila je majka devojčice Milice Milivojević, učenice četvrtog razreda OŠ „Stanislav Sremčević“ u Kragujevcu, Aleksandra Milivojević.

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjakaPosle prezentacije rada sa devojčicom koja ima teškoća iz autističnog spektra, učesnici okruglog stola učestvovali su u diskusiji koja je bila veoma korisna i konstruktivna. Najaktivniji učesnici diskusije bili su roditelji dece koja imaju teškoća u razvoju, a trenutno su u predškolskoj ustanovi i biće učenici redovnih škola. Roditelji su upoznati sa različitim situacijama sa kojima mogu da se susretnu i korisnim savetima i sugestijama za konstruktivnu saradnju sa školom i načinima podrške koju mogu da pruže svojoj deci.

U diskusiju su se aktivno uključili i predstavnici Školske uprave, škola i predškolske ustanove, tako da su svi izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da na ovakav način razmene iskustva i mišljenja i međusobno se povežu i pruže podršku jedni drugima u daljem radu.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške IO, u saradnji sa UNICEF-om, a medijski ga je pripratila lokalna TV K9.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF