Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Tribina Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka u Staroj Pazovi, ŠU Novi Sad

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjakaMreža podrške inkluzivnom obrazovanju za ŠU Novi Sad organizovala je, u saradnji sa OŠ „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove, tribinu na temu „Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka“. Skup je održan 8. decembra 2014. godine u prostorijama OŠ „Simeon Aranicki“, a njemu je prisustvovalo šezdesetak predstavnika/ca škola iz opštine Stara Pazova: direktori i stručni saradnici, nastavnici razredne i predmetne nastave, učenici i roditelji, kao i predstavnici Interresorne komisije.

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjakaSvoje iskustvo u inkluzivnom obrazovanju predstavile su majke dece sa smetnjama u razvoju koje su istakle važnost i potrebu uključivanja sve dece u obrazovni sistem, učenici OŠ „Simeon Aranicki“ koji pružaju podršku svojim vršnjacima kada im ona zatreba i učiteljice iz škole - domaćina koje su predstavile svoju dobru praksu u primeni principa inkluzivnog obrazovanja. Predstavljen je i rad Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, kao i način na koji joj se škole i roditelji mogu obratiti ukoliko im zatreba podrška.

Nakon trosatnog sadržajnog izlaganja i diskusije profesionalaca, roditelja i učenika, većina učesnika je bila u dobiti: učesnici iz škole OŠ „Simeon Aranicki“ su kroz promociju svoje dobre prakse dobili potvrdu da su „na dobrom putu“, a ostali učesnici kroz ideje za unapređivanje nastavne prakse i odgovore na nedoumice u obrazovanju dece iz osetljivih grupa. Na žalost, nekolicina učesnika i dalje je ostala pri uverenju da su sve to „samo bajke“. Ovo poslednje ukazuje da su u školama u Srbiji još uvek prisutne predrasude, otpori i negativni stavovi prema inkluzivnom obrazovanju, što znači da je organizovanje ovakvih i sličnih skupova i te kako opravdano i potrebno.

Tribinu je medijski propratila lokalna RTV Stara Pazova a prilog možete pogledati na kanalu YouTube.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF