Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Održan drugi sastanak i obuka Vršnjačke mreže podrške inkluzivnom obrazovanju

Drugi sastanak VMIOTrodnevna obuka Vršnjačke Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju je održana je u Novom Sadu, u Hotelu Putnik, 15-17. januara 2015. godine. Na obuci je učestvovalo 24 učenika i učenice, članova VMIO.

Ciljevi obuke bili su osnaživanje članova i članica VMIO za promociju inkluzivnog obrazovanja među vršnjacima i osmišljavanje podrške u uključivanju vršnjaka iz osetljivih grupa.

Tokom tri dana obuke sa mladima su radile predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, (Načelnica ŠU Beograd, Gordana Cvetković) Poverenice za zaštitu ravnopravnosti (Tijana Milošević), Univerzitetskog centra za studente sa hendikepom (Ljupka Mihajlovska), Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju (Milena Jerotijević, Dragica Miražić-Nemet) i UNICEF-a (Anne Maria Ćuković i Olja Jovanović). Drugog dana obuke učesnicima se pridružila i rukovoditeljka programa obrazovanja u UNICEF-u, a trećeg dana pomoćnica Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zorana Lužanin.

Organizaciju sastanka pomogli su predstavnici i predstavnice ŠU Novi Sad koji su bili izvrsni domaćini.

Tokom tri dana obuke  učesnici i učesnice su imali priliku da razgovaraju o uvažavanju različitosti, odnosu društva prema osobama koje imaju potrebu za dodatnom podrškom, medicinskom i socijalnom modelu, diskriminaciji i pravnom okviru inkluzivnog obrazovanja.

Drugi sastanak VMIOPosebno zanimljive aktivnosti bile su posete osnovnim školama „Sonja Marinković“ i „Dušan Radović“, kao i Gimnaziji „Svetozar Marković“ i Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ tokom kojih su se učesnici obuke upoznali sa primerima dobre prakse u ovim školama.

Trećeg dana mladi su pravili plan delovanja u svojim školama u narednom periodu uz podršku postojeće mreže i/ili novih partnera na lokalnom nivou. Kratko su prezentovane početne ideje, a realizacija akcionih planova do sledećeg sastanka koji se planira tokom aprila meseca, kada je predviđeno prezentovanje njihovih rezultata.

Drugi sastanak VMIORazvoj Vršnjačke mreže podrške inkluzivnom obrazovanju je jedna od komponenti projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“ koji realizuje Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju u partnerstvu sa Kancelarijom UNICEF-a za Srbiju i Mnistarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz finasijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF