Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Tribina Inkluzivno obrazovanjе očima roditelja i vršnjaka, Valjevo

Tribina Inkluzivno obrazovanjе očima roditelja i vršnjaka, ValjevoRegionalna MIO Školske uprave Valjevo održala je 21. septembra 2015. godine tribinu pod nazivom “Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka” u Svečanoj sali Tehničke škole „Valjevo“. Na tribini je prisustvovalo oko 50 zainteresovanih slušalaca, od kojih je značajan broj uzeo učešće u diskusiji. Prisutni na tribini su bili predstavnici lokalne samouprave, uprave škole domaćina,  predstavnik Školske uprave Valjevo,  zaposleni  iz 14 osnovnih i srednjih škola Grada, predstavnik Predškolske ustanove  „Milica Nožica“  Valjevo, roditelji učenika, vršnjaci – učenici Tehničke škole „Valjevo“ i članovi Učeničkog parlamenta OŠ „Nada Purić“ Valjevo.

Tribina Inkluzivno obrazovanjе očima roditelja i vršnjaka, ValjevoU uvodnoj reči prisutnima su se obratile Ljiljana Reljić, članica Implementacionog tima MIO, i Novka Mosurović Andrić, član MIO, koje su predstavile dosadašnji rad, aktivnosti i rezultate MIO. Članica MIO Novka Mosurović Andrić je svoje izlaganje propratila prezentacijom u kojoj je istaknut značaj uloge roditelja i vršnjaka u inkluzivnom obrazovanju. Prisutne je zatim pozdravila Svetlana Janković Beljanski, pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja i humanitarni rad Grada Valjeva. Izlaganje Svetlane Janković Beljanski se odnosilo na napore i planove lokalne samouprave kada je u pitnju podrška inkluzivnom obrazovanju, uz najavu pokretanja usluge ličnog pratioca. Toplo i emotivno izlaganje predstavnice lokalne samouprave koja je iznela vlastito iskustvo inkluzivnog obrazovanja je bilo inspirativno za diskusiju koja se razvila. Kao primer dobre prakse u pružanju dodatne obrazovne podrške, predstavnice STIO OŠ „Milan Munjas“ iz Uba, učiteljica Željka Atlić o stručna saradnica Ljiljana Popović, govorile su o radu i napredovanju učenice koja je sada 3. razred;  pre 2 godine je prikaz situacije dodatne podrške učenici zavredio drugu nagradu na konkursu MIO za primere dobre prakse. Detaljno opisujući proces školovanja svog deteta,  o inkluzivnom obrazovanju iz ugla roditelja je emotivno i nadahnuto  govorila Jasmina Pirgić, čiji je sin posle završene Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ u Valjevu, upisao FASPER, (Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu). O iskustvima i saradnji sa roditeljima prisutnima su govorile Mira Tomić, pedagoškinja iz Medicinske škole “Dr Miša Pantić“, i Mira Stijepović Mihailović, psihološkinja iz Tehničke škole „Valjevo“.  Učenici Tehničke škole „Valjevo“ i članovi Učeničkog parlamenta OŠ “Nada Purić“ su govorili o svom viđenju i doživljaju inkluzivnog obrazovanja.

Nakon izlaganja učesnika razvila se diskusija koja je ukazala na različitost ličnih stavova i iskustava, potrebu međusobne saradnje i podrške pojedinaca i ustanova. Između ostalog, bilo je reči o tzv.senzornoj sobi  kao primeru asistivne tehnologije u OŠ “Nada Purić“ u Valjevu. Posećenost tribine i aktivno učešće svedoče o zainteresovanosti i senzibilisanosti prisutnih, ali i o prisutnim strahovima i nedoumica u suočavanju sa konkretnim situacijama u praksi. Tribina je medijski propraćena, izveštaji o tribini se mogu naći na sajtu Školske uprave Valjevo i školskim sajtovima.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF