Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka, Vrnjačka Banja

Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka, Vrnjačka BanjaOkrugli sto “Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka“ realizovan je u Vrnjačkoj Banji 30.09.2015. u Gimnaziji Vrnjačka Banja od 12.00 do 14.00 sati.

Okrugli sto je imao za cilj da se zainteresovani:

  1. upoznaju sa idejom i principima inkluzivnog obrazovanja
  2. da bolje razumeju proces obrazovne i socijalne inkluzije
  3. da se sagledaju dobiti od ovog procesa za pojedinca i društvo
  4. upoznaju sa teškoćama i izazovima sa kojima se susreću učenici kojima se pruža dodatna podrška i njihovi roditelji, nastavnici koji rade sa učenicima kojima se pruža dodatna podrškai njihovi vršnjaci iz odeljenja.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici različitih struktura: roditelji učenika, vaspitači, nastavnici, stručni saradnici,  predstavnici lokalnih institucija/organizacija, predstavnici Školske uprave Kraljevo, predstavnici Ministarstva prosvete – grupa za socijalnu inkluziju i predstavnica grupe „Most“.

Tribinu je otvorila Vesna Šaponjić, koordinatorka Mreže podrške inkluzivnog obrazovanja Kraljeva, a prisutne su pozdravili i predstavnici školske uprave Kraljevo  i Grupe za socijalnu inkluziju MPNTR.

O primeru dobre prakse u pružanju dodatne obrazovne podrške govorio je Dejan Lučić, roditelj učenika Gimnazije Vrnjačka Banja i nastavnici Gimnazije Vrnjačka Banja – prvo Biljana Marković-Kraguljac koja je član Stručnog tima za inkluzivno obrazovanje i predstavnik Gimnazije Vrnjačka Banja na ovom okruglom stolu, zatim i Oliver Miljković, nastavnik francuskog i latinskog jezika,i  Danijela Brđović, nastavnica srpskog jezika i književnosti. Sledeći je izlagao učenik Gimnazije Vrnjačka Banja Aleksandar Jokić,član Učeničkog parlamenta i predstavnik Gimnazije Vrnjačka Banja na ovom okruglom stolu,  Marija Miljević, član Učeničkog parlamenta Gimnazije Vrnjačka Banja i Marija Stoiljković, koordinator Učeničkog parlamenta Gimnazije Vrnjačka Banja.

Nakon izlaganja o radu sa učenikom Gimnazije Vrnjačka Banja obolelog od cerebralne paralize koji se uspešno obrazuje kod kuće, učesnici okruglog stola su učestvovali u diskusiji i iznosili svoja zapažanja i iskustva. Svi učesnici su bili veoma aktivni, i zadovoljni nakon završenog okruglog stola, na kome su čuli korisne informacije i savete.

Svi učesnici su ostali nakon završenog okruglog stola i upoznavali se i družili.

Opširnije o okruglom stolu „Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka“ na sajtu Gimnazije Vrnjačka Banja.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF