Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+
 • Usluge Mreže

  Pružanje podrške ustanovama i pojedincima obuhvata:

  • Davanje informacija i pojašnjenje putem telefona, elektronske pošte i vebsajta
  • Organizovanje poseta ustanovi radi pružanja podrške u:
   • organizaciji rada ustanove ili stručnih timova
   • prilagođavanju pristupa i uključivanju dece u vršnjačku grupu
   • izradi i primeni individualnog obrazovnog plana (IOP)
  • Reagovanje na zahtev roditelja ili staratelja za podrškom ili prigovor o kršenju prava deteta
  • Stručna podrška ustanovi, roditelju ili staratelju, Interresornoj komisiji u donošenju odluke o obrazovanju deteta.
  • Realizacija akreditovanih obuka.
 • Primeri dobre prakse

  Pod primerima dobre prakse inkluzivnog obrazovanja podrazumevaju se sve inicijative, ideje, aktivnosti/akcije čiji je cilj uključivanje dece iz osetljivih grupa u obrazovno-vaspitni proces i koje uvode nešto novo i podstiču proces promene načina na koji funkcionišu pojedine oblasti vaspitnog i obrazovnog rada.

  • Primeri

   Na ovoj stranici će biti objavljivani primeri dobre prakse.

  • Autorski članci

   Na ovoj stranici će biti objavljivani autorski članci.

  • Kriterijumi

   Pod primerima dobre prakse inkluzivnog obrazovanja podrazumevaju se sve inicijative, ideje, aktivnosti/akcije čiji je cilj uključivanje dece iz osetljivih grupa u obrazovno-vaspitni proces i koje uvode nešto novo i podstiču proces promene načina na koji funkcionišu pojedine oblasti vaspitnog i obrazovnog rada.

 • Učenici

  Na ovoj stranici nalaziće se tekstovi o inkluzivnom obrazovanju namenjeni učenicima, kao i tekstovi čiji su autori učenici u kojima će oni opisivati svoje iskustvo obrazovanja – bilo da su u pitanju učenici iz osetljivih društvenih grupa, ili njihovi drugovi i drugarice koji nemaju teškoće, kao i drugi učenički radovi inspirisani inkluzivnim obrazovanjem i socijalnom inkluzijom uopšte.

  • Treći regionalni sastanak Mreže podrške IO - Učenici o inkluzivnom obrazovanju

   Na trećem regionalnom sastanku Mreže podrške IO u Beogradu učestvovali su i učenici beogrdskih škola - predstavnici II ekonomske škole iz Beograda, učenici I-9 koji u razredu imaju druga sa autizmom, njegove školske drugarice iz osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Beograda, a sada u Šestoj beogradskoj gimnaziji, Medicinskoj školi na Zvezdari i Pravno-birotehničkoj školi u Beogradu, i njegova sestra, učenica osmog razreda OŠ “Miloje Vasić” iz Beograda. Ovi mladi ljudi nisu samo prisustvovali sastanku već su prisutnima preneli svoja iskustva i svoje viđenje života, školovanja i druženja sa dečakom koji ima teškoće iz autističnog spektra.

  • Treći veliki sastanak Mreže podrške IO - Vršnjačka podrška

   Prvi okrugli sto, Vršnjačka podrška održan je plenarno. Prezenteri su bili učenici i učenice srednjih škola u Beogradu, Miloš Martinović, Marija Pavlović, Marija Milošević, Ana Ivković i Stefan Lazarević, svi iz II-9 odeljenja Druge ekonomske škole, Lana Radnić i Tijana Spasojević, II razred Šeste beogradske gimnazije, Katarina Todorović, II razred Pravno poslovne škole, Andrijana Barlov, II razred Medicinske škole (ranije učenice OŠ “Ivan Goran Kovačić”) i Marija Lazarević, učenica I razreda Šeste beogradske gimnazije.

   Nastup učenika, zajedno sa učiteljicom Zejnom Banjicom i odeljenskim starešinom II-9 II ekonomske škole, Melitom Ranđelović bio je veoma upečatljiv i emotivan i izazvao je veliko interesovanje i mnogobrojna pitanja i komentare učesnika skupa. Moderatorka okruglog stola bila je Milena Jerotijević, članica Saveta Mreže podrške IO.

    
 • Roditelji

  Izmenama zakonskih propisa u oblasti obrazovanja od 2009. godine do sada, roditelji dobijaju značajnu ulogu u donošenju odluka o školovanju njihove dece. Podstiče se saradnja roditelja i zaposlenih u obrazovnim ustanovama, oni donose odluku o upisu u školu i vrsti škole koju će pohađati njihovo dete.

  Uloga roditelja naročito je značajna kad je u pitanju obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom, sa specifičnim teškoćama u učenju kao i dece koja potiču iz socijalno-nestimulativnih sredina.

  Da bi roditelji mogli da donose odluke i učestvuju u radu timova koji planiraju podršku za decu neophodno je da budu dobro informisani i da razumeju svoju ulogu.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF