Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Objavljen Priručnik za prosvetne inspektore

Priručnik za prosvetne inspektorePriručnik za prosvetne inspektore (autorke Milena Jerotijević, Snježana Mrše, Ljiljana Simić, Vesna Dasukidis) objavljen je u okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju“.

Ovaj priručnik je prvenstveno namenjen prosvetnim inspektorima i ima za cilj da omogući bolje razumevanje primene zakonskih i podzakonskih akata o inkluzivnom obrazovanju u predškolskim i školskim ustanovama u Srbiji.

Sadržaj priručnika je izložen u tri poglavlja. Nakon uvodnog dela o inkluzivnom obrazovanju, u prvom poglavlju se objašnjava ko ima pravo na dodatnu podršku u obrazovanju i kakva je putanja donošenja odluka. U drugom poglavlju se govori o načinima ostvarivanja prava na dodatnu podršku u obrazovanju i individualni obrazovni plan (IOP). Ova poglavlja su pisana na osnovu odabranih tekstova iz Priručnika za planiranje i pisanje individualnog obrazovnog plana koji, zainteresovanim čitaocima nudi detaljne prikaze svih postupaka i tehnika, kao i primere izrađenih IOP-a.

U trećem poglavlju prikazane su greške koje čine obrazovne ustanove kada primenjuju inkluzivno obrazovanje ili obrazovanje po IOP-u. Ovo poglavlje je pisano na osnovu iskustava Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju u Srbiji i intervencijama u najtežim slučajevima kršenja prava detata na obrazovanje tj. nepoštovanja odredbi ZOSOV-a i podzakonskih akata koji se odnose na inkluzivno obrazovanje. Uz priručnik su dati i prilozi, koji sadrže dodatne informacije i dokumenta, korisna za ostvarivanje inkluzivnog obrazovanja u našim ustanovama.

Priručnik možete preuzeti na stranici Resursi – Naša izdanja.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF