Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Leskovac

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU LeskovacČetvrti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju organizovan je u Vranju 04. oktobra 2013. godine u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" za članove i članice Mreže podrške školskih uprava Leskovac, Ranilug i Kosovska Mitrovica uz podršku organizacije KulturKontakt, Austria.

Sastanku je prisustvovalo 26 učesnika/ca: predstavnici osnovnih i srednjih škola, kandidati za model škole i kandidati za članove Mreže, predstavnik gradske uprave Vranje, članovi i članice Mreže IO i predstavnica Učiteljskog fakulteta u Vranju.

Sastanak je otvorila koordinatorka Mreže podrške inkluzivnog obrazovanja ŠU Leskovac i članica koordinacionog tima MIO, gospođa Milena Ćuković koja je pozdravila prisutne i najavila ciljeve i program sastanka. Istakla je da je  iniciranje i formiranje  lokalnih mreža podrške na nivou gradova od značaja za škole, roditelje i sve institucije.

Tokom otvorenog dela sastanka prosvetni inspektor gradske uprave Vranje, gospodin Dejan Dušanović predstavio je novu zakonsku regulativu i izmene koje se odnose na inkluzivno obrazovanje. Nakon izlaganja je pokrenuta diskusuja u vezi sa procedurama utvrđivanja prava na IOP i radu Interresorne komisije.  Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Profesorka engleskog jezika, gospođa Katerina Tasić, kandidat za članstvo  u Mreži govorila je o podršci koju je obezbedila Srednja poljoprivredno-veterinarska škola “Stevan Sinđelić” iz Vranja učeniku sa smetnjama u razvoju. Prezentaciju u kojoj su predstavljena prilagođavanja sadržaja, metoda i oblika rada i aktivnostima u okviru razreda sa ciljem prihvatanja i podrške ostalih učenika možete preuzeti ovde.

Pedagoškinja Jelena Tasić je iz Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju govorila o podršci i uključivanju učenika sa autizmom koji je u prvom razredu, o saradnji sa roditeljima i članovima Mreže i otvorenosti škole za saradnju kako bi obezbedili sve uslove za uključivanje i funkcionisanje učenika u njihovoj školi.

Predstavnica škole “Jovan Jovanović Zmaj“, profesorka razredne nastave, gospođa Biljana  Jovanović je prikazala snimak časa na kome se vidi uključivanje učenika sa smetnjama u razvoju u redovne nastavne i vannastavne aktivnostima.

Drugi, zatvoreni deo sastanka bio je usmeren na definisanje narednih koraka u radu lokalne Mreže IO.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF