Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Užice

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU UžiceČetvrti  regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju relizovan  je u Regionalnom  centaru  za stručno usavršavanje  Užice, 16. oktobra 2013. godine. Sastanku su prisustvovali učesnici/e iz predškolske ustanove, užičkih osnovnih, srednjih škola, predstavnica specijalne škole, ukupno 32 učesnka/ce.

Sastanak je otvorila, prisutne pozdravila i upoznala sa programom koordinatorka MIO, Zorica Dimitrijević. U uvodnom delu učesnici su informisani o broju učenika koji su polagali završni uspit po izmenjenom i po prilagodjenom programu na području Zlatiborskog okruga, a prema podacima Školske uprave.

Prvi blok  posvećen je darovitim učenicima i otvorila ga je učenica Medicinske škole Milena Čantrak (preuzmite prezentaciju). To je istovremeno bio i prikaz trazicionog modela, dobre prakse i saradnje između osnovne  i srednje škole na planu podrške i daljeg razvoja darovitosti. U nastavku su predstavljeni vidovi podrške deci sa invaliditetom iz Umetničke škole u Užicu.

Inkluzivna praksa u srednjim školama predstavljena je kroz  iskustva Tehničke škole “Radoje Ljubučić“ (prezentaciju možete preuzeti ovde) i primer dobre prakse iz Tehničke škole (prezentaciju možete preuzeti ovde). Iz saopštenja, iskustava u radu, tokom diskusije preovladalo je mišljenje da  je u radu sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i sa decom sa specifičnim teškoćama u učenju neophodno prilagodjavati nastavne situacije,  ali i da je neophodno otkrivati,  podsticati, negovati , razvijati  darovitost kod učenika, na šta nas između ostalog obavezuje Zakon kao i podzakonski akti. Opšti stav tokom diskusije bio je da dobro pripremljena i organizova nastava, uz promišljen izbor strategija i adekvatna prilagođavanja daju vidljive pomake, kako  kod učenika sa smetnjama u razvoju  tako i kod  darovitih učenika.  

Učesnici su dobili informacije i o mogućnostimai načinimasaradnje kao i  vrstama  podrške  koje pruža Osnovna  škola za učenike sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić“, sa posebnim osvrtom na podršku koju pružaju redovnim školama.

U završnom delu sastanka donete su preporuke o neophodnosti organizovanja osnaživanja srednjih škola kroz obuke, da je potrebno pojačati saradnju između predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, postignut je dogovor o prosleđivanju dokumentacije o deci iz osnovnih u srednje škole, i zaključeno da je potrebno više poseta predstavnika Mreže, radi podrške srednjim školama.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF