Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Požarevac

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Požarevac21. 10. 2013. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu održan je četvrti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju. Sastanak  je održan u saradnji sa ŠU Požarevac, a uz finansijsku podršku KulturKontakt  organizacije, Austrija.

Sastanak su otvorile i vodile Vesna Miletić, prosvetna savetnica i koordinatorka za inkluzivno obrazovanje u ŠU Požarevac i Milena Vasić, regionalna koordinatorka Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju. Učesnici sastanka bili su članovi i saradnici regionalne Mreže, prosvetni savetnici ŠU Požarevac i defektolozi i predstavnici škola koje u svom sastavu imaju i odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

U skladu sa predlozima članova i saradnika regionalne Mreže na trećem regionalnom sastanku, a i kako je na prethodnom sastanku bilo predstavljanja primera dobre inkluzivne prakse srednjih škola, članovi regionalne MIO opredelili su se da četvrti sastanak bude posvećen specifičnostima inkluzivnog obrazovanja u školama koje u svom sastavu imaju i odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Takođe, imali smo i potrebu sagledavanja inkluzivnog obrazovanja u svetlu novih zakonskih propisa i mesto i ulogu “specijalnih odeljenja” u njima. Poseban akcenat stavljen je na mogućnosti povezivanja učenika u “specijalnim” i “redovnim” odeljenjima,  razbijanje stereotipa i predrasuda koje se neminovno javljaju u školama koje imaju ova odeljenja i promovisanje timskog rada nastavnika, defektologa, stručnih saradnika i ostalih aktera u obrazovanju.

U prvom, plenarnom delu sastanka prosvetna savetnica Vesna Miletić napravila je osvrt na nove zakonske propise i mesto i ulogu inkluzivnog obrazovanja u njima, dok je Milena Vasić predstavila primer dobre prakse uključivanja učenika odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju u aktivnosti sa učenicima redovnih odeljenja. Prezentaciju možete preuzeti ovde. U diskusiji koja je usledila, učesnici su se posebno interesovali za zakonske odrednice koje se tiču izmene nastavnog plana za učenike koji rade po IOP-u, odlaganje polaska u prvi razred, primenu IOP-a, vođenje evidencije i strategije nastavnog rada u specijalnom odeljenju.

U drugom delu, održan je sastanak članova i saradnika regionalne Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, koji su razgovarali o prioritetima rada Mreže u narednom periodu,  davali predloge za akcioni plan rada i razmenjivali dileme, pitanja, potrebe iz škola sa teritorije opštine iz koje dolaze. Akcenat je stavljen na razvijanje posredničke uloge saradnika između škola i nastavnika s jedne strane i Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju s druge strane.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF