Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Beograd

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU BeogradIV regionalni sastanak Mreže podrške za ŠU Beograd održan je 15.10.2013. u model školi “Duško Radović“ u Sremčici.

Sastanku je prisustvovalo 22 člana Mreže i predstavnika model škole.

Sastanak je otvorila  i vodila koordinatorka mreže Svetlana Komlenović. Na početku sastanka prisutne su pozdravile načelnica školske uprave Beograd - Gordana Cvetković i predstavnica Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju Milena Jerotijević.

Tokom prvog  dela sastanka prikazana je prezentacija primera uspešnog obrazovanja učenika sa Daunovim sindromom od prvog do šestog razreda osnovne škole, učiteljice Vesne Dmitrašinović. Tokom prezentacije učiteljica Vesna Dmitrašinović je prikazala i opisale brojne načine i tehnike  prilagođavanja koje je koristila u radu i prevazilaženju teškoća kao i uspehe i dostignuća koja su zajednički postigli.

 U nastavku sastanka prisutni su prisustvovali  treningu džudo kluba "Borac" u kome već treću godini uspešno i ravnopravno sa drugom decom  trenira pomenuti učenik sa Daunovim sindromom. Prezentacija je već realizovana kao deo projekta lokalne inicijative model škole "Duško Radović" s ciljem da se i ostala deca sa smetnjama u razvoju uključe u vannastavne aktivnosti. Tokom prezentacije prisutni su imali priliku da videsa koliko veštine i spretnosti se dečak uključuje u  aktivnosti na  treningu.

Nakon prezentacije prisutni su imali priliku da razgovaraju sa roditeljima i trenerom dečaka.

U drugom delu sastanka,otvorilo se pitanja širenja Mreže, a istaknuta je i potreba češćeg sastajanja i kontinuiranog rada regionalne Mreže koja treba prikazivanjem primera dobre prakse da  promoviše inkluzivno obrazovanje i osnažuje prosvetne radnike iz beogradskih škola za uspešnu primenu principa inkluzivnog obrazovanja. Predlog načelnice školske uprave Gordane Cvetković da se sastanci održavaju na mesečnom nivou u organizaciji pojedinih škola naišao je na odobravanje prisutnih. Tako je već dogovoreno da se naredni sastanak Mreže podrške ŠU Beograd održi tokom decembra meseca u Drugoj ekonomskoj školi u organizaciji regionalne Mreže podrške i da se na sastanak pozovu predstavnici STIO timova srednjih škola.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF