Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Čačak

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU ČačakRegionalni sastanak Mreže podrške Inkluzivnom obrazovanju,koji je imao radni naziv „Moramo se oslanjati jedni na druge“, organizovan je u Čačku, 28. oktobra 2013. godine u Regionalnom centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanjuza predstavnike četiri opštine Moravičkog okruga: Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani.

Sastanak je jedan u nizu održanih sastanaka u toku oktobra 2013. godine u svim Školskim upravama na teritoriji Republike Srbije. Realizaciju sastanka podržala je Kultur kontakt organizacija iz Austrije.

 Sastanku je prisustvovao 61 učesnik: Sunčica Macura Milovanović, profesor na Pedagoškom fakultetu u Jagodini i na master programu „Obrazovne politike“ u Beogradu,  dva predstavnika Nacionalne mreže podrške IO (Andrijana Jovanović iz Čačka i Gordana Glišić iz Čačka), predstavnici predškolskih ustanova iz tri opštine, predstavnici 11 osnovnih škola iz Moravičkog okruga, predstavnici 4 srednje škole iz Moravičkog okruga, predstavnici ŠOSO „1. novembar“ iz Čačka.

Učesnike skupa pozdravio je načelnik Školske uprave u Čačku, Danilo Beodranski,  istakavši važnost inkluzivnog koncepta obrazovanja, kao i zakonski okvir za njegovu realizaciju.

U prvom delu sastanka koordinatorka lokalne mreže i članica nacionalne MrežepodrškeIO, Slađana Mijatović, predstavila je rad MIO(ponovo zbog predstavnika koji su na sastanku prvi put) njene   ciljeve, strukturu, aktivnosti, ishode i potencirala na dostupnosti ove Mreže svim korisnicima, ali i na potrebi osnaživanja Regionalne mreže podrške, te na njenoj dostupnosti i podršci svim korisnicima. Ona je istakla i zakonski okvir koji obavezuje srednje škole na ozbiljniji i profesionalniji pristup inkluzivnoj praksi.

U ovom delu sastanka tri ustanove (PU „Moje detinjstvo“ iz Čačka, OŠ „Momčilo Nastasijević“ iz Gornjeg Milanovca i  ETŠ „Knjaz Miloš“ iz Gornjeg Milanovca) prikazale su svoju dobru inkluzivnu praksu, govoreći i o teškoćama i o mogućnostima. OŠ „Momčilo Nastasijević“ i ETŠ „Knjaz Miloš“  pokazale su primere dobre prakse u radu sa devojčicom koja ima intelektualne teškoće, a koja je iz OŠ „Momčilo Nastasijević“ prešla u ETŠ „Knjaz Miloš“ (prezentaciju ETŠ „Knjaz Miloš“ možete preuzeti ovde). Videlo se metodičko bogatstvo koje nastavnici primenjuju u svom radu. Poruka svake prezentacije bila je da dobro osmišljen individualizovan pristup radu može da da rezultate. Učesnicima sastanka ostavljen je prostor za diskusiju i postavljanje pitanja.

U drugom delu sastanka o podršci koju pružaju predškolskim ustanovama i osnovnim školama govorili su predstavnici ŠOSO „1. novembar“ – specijalna škola.  

Dr Sunčica Macura Milovanović govorila je o tome šta je inkluzivno obrazovanje, kako je i zašto došlo do uvođenja IO, ko je promovisao njegovo uvođenje i šta su prepreke i oslonci IO. Fokus njenog izlaganja bio je na stavu, odgovornosti i odnosu naših nastavnika prema IO.

Po zadovoljstvu učesnika i njihovim  kratkim pisanim komentarima, može se reći da su svi ciljevi ovog sastanka ispunjeni.

Prilog o sastanku napravila je lokalna televizija „Telemark“, kao i Ozon-pres.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF