Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Kruševac

Četvrti regionalni sastanak održan je u Kruševcuu Centru za stučno usavršavanje, 16. oktobra 2013. godine,  u  organizaciji regionalne Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju - Školska uprava Kruševac, i uz podršku KulturKontakt organizacije, Austrija.

Sastanku je prisustvovalo 33 učesnika/učesnica: načelnik Školske uprave Kruševac,  član implementacionog tima republičke MIO,  koordinator  regionalme Mreže podrške IO, članovi Mreže, predstavnici srednjih  škola na području Rasinskog okruga  predstavnici ŠOSO „Veselin Nikolić“. Sastanak je medijski pratila  lokalna televizija.

Sastanak je otvorio načelnik  Školske uprave Kruševac Zoran Asković naglasivši značaj Mreže u širenju primera dobre prakse naročito u srednjim školama školske uprave Kruševac. Učesnicima sastanka se zatim obratio Vojislav Veljović,  koordinator  regionalne Mreže podrške IO. Govorio  o razvoju i delovanju Nacionalne mreže podrške IO i o razvoju i dosadašnjim aktivnostima regionalne  Mreže.  Informisao je prisutine o prvom, drugom i trećem regionalnom sastanku i o pružanju usluga Mreže putem posete obrazovnim ustanovama i o procedurama posete.

Aleksandar Lapčević, član implementacionog tima republičke MIO je govorio o zakonskim propisima  koji regulišu ovu obast i problemima sa kojima se srednje škole susreću u  praksi. Problemi  se prvensteno odnose na nedovoljnu obučenost nastavnog kadra, te će ovaj sastanak i prezentacija primera dobre prakse biti od koristi u pružanju dodatne podrške svim učenicima srednjih škola kojima je ista potrebna.  

I na ovom sastanku primeri dobre prakse  zauzeli su centralno mesto u plenarnom delu sastanka,  ali znatno manje u odnosu na treći regionalni sastanak. Predstavnici Hemijsko-tehnološke škole iz Kruševca  prikazali su jedan pedagoški profili prilagođavanja koja su planirali i preduzeli u radu sa učenicima sa smetnjama u razvoju i teškoćama u učenju u srpskom jeziku i matematici i u jednom od stručnih predmeta kao i o ostvarenim promenama, ishodima prilagođavanja, koji  su uticali i na prilagođavanje učenika  na novu školsku sredinu i na prihvatanje u odeljenju.

Predstavnici Škole za osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje "Veselin Nikolić" u Kruševcu  govorili su o učenicima sa teškoćama u učenju i o strategijama prilagođavanja u nastavi  koje mogu da koriste profesori u srednjim školama. Zatim su prikazali dve skice časa  sa detaljnim opisom prilagođavanja.

Milica Dimitrova, članica Mreže  je govorila o unapređivanju saradnje između osnovnih i srednjih škola u radu sa učenicima kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška: o tome da srednje škole treba da uspostave komunikaciju sa osnovnim školama kako bi prikupile što više podataka o učenicima koji imaju pravo  na  dodatnu obrazovnu podršku, o koracima i proceduri u procesu pružanja dodatne obrazovne podrške, korišćenju propisanih obrazaca koji su sastavni deo IOP pravilnika kao i o evaluaciji mera individualizacije i IOP-a.

Nebojša Dubičanin, član Mreže,  je na konkretnom primeru iz  prakse predstavio IOP za učenika osnovne škole i vrednovanje IOP-a. 

U završnom delu sastanka članovi Mreže su se dogovori da u narednom periodu budu organizovani sastanci koji će biti posvećeni radu IRK, primerima dobre prakse u srednjim školama, finansijskoj podršci lokalnih zajednica u realizaciji pružanja pomoći učenicima kojima je potrebna dodatna podrška.  

Sastanak  je pratila regionalna televizija Kruševac i o istom emitovala prilog u vestima i dnevniku ove medijske kuće.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF