Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Leskovac

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU LeskovacPeti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju organizovan je u OŠ “Vuk Karadzić” u Stublu, opština Vladičin Han, za članove/članice Mreže školskih uprava Leskovac, Ranilug I Kosovska Mitrovica, 19. marta 2014. godine. Sastanak je organizovan uz podršku KulturKontakt organizacije, Austria.

Sastanku je prisustvovalo 43 učesnika/ca: predstavnici osnovnih i srednjih škola (nastavnici, stručni saradnici, direktori ), predstavnici škole dobre prakse, kandidati za nove škole dobre prakse i kandidati za članove Mreže, predstavnik gradske uprave Vranje, prosvetna savetnica ŠU Leskovac i članovi i članice Mreže IO.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU LeskovacSastanak je otvorila koordinatorka Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju ŠU Leskovac i članica KT MIO, Milena Marinković, pozdravila je prisutne i najavila ciljeve i sadržaj sastanka. Istakla je da je formiranje lokalnih mreža podrške od značaja za škole, roditelje i sve institucije. Povezivanje sa svim akterima na lokalu će doprineti lakšem rešavanju i prevazilaženju svih prepreka i stvaranju uslova za razvoj inkluzivnog obrazovanja i dobre prakse.  Pored razmene inovativne prakse i dobrih modela tranzicije, zajedničko planiranje lokalnih inicijativa u okviru projkta MIO doprineće podizanju kapaciteta ustanova za IO.

Prisutne ja pozdravila i direktorka OŠ “Vuk Karadzić” iz Stubla, Daniela Mitić, izrazila zadovoljstvo što su domaćini ovog sastanka jer  iako su prigradska škola, najrazuđenija u kraju, imaju za cilj da razviju kapacitet ustanove za podršku drugim školama za inkluzivno obrazovanje.

Tokom otvorenog dela sastanka govorila je psihološkinja škole dobre prakse “Jovan Jovanović Zmaj” u Vranju, Vesna Stanković  o saradnji škole sa drugim institucijama u gradu, NGO i lokalnom samoupravom, rezultatima te saradnje i dobitima koje su ostvarili kao ustanova u cilju stvaranja uslova za kvalitetno obrazovanje sve dece. Istakla je da su jedna od sedam škola u Srbiji, učesnica projekta Regionalna podrška IO. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Učiteljica ove škole, Irena Sošič predstavila je primer dobre prakse i šta je sve škola i STIO preduzeo kako bi se učenici obezbedili uslovi i uspostavila dobra saradnja sa roditeljima. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Članica IRK Danijela Antić je govorila o dodatnoj podršci i procedurama i informisala učesnike o zakonskoj regulativi i Pravilniku o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU LeskovacNa kraju otvorenog dela sastanka, Violeta Ilić, pedagoškinja OŠ “Vuk Karadžić” iz Stubla govorila je o aktivnostima škole, STIO, podršci koju imaju učenici, rezultatima u redovnoj nastavi,vannastavnim aktivnostima i takmičenjima kada govorimo o deci sa smetnjama u razvoju i romskoj deci. Uspesi škole izazvali su veliko interesovanje prisutnih za razmenu iskustava i diskusiju. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Učesnici sastanka su ocenili da je sastanak bio veoma koristan i zanimljiv, da su dobili odgovore na mnoga pitanja i čuli različita iskustva i ideje. Povezivanje osnovnih i srednjih škola, i povezivanje škola sa drugim institucijama  u gradu ocenili su kao veoma značajno za prevazilaženje mnogih problema.

Drugi deo sastanka odvijao se kroz razmenu ideja i diskusiju, doneti su zaključci i preporuke koje se tiču daljih aktivnosti Mreže podrške IO.

Završna aktivnost je bila usmerena  na definisanje narednih koraka u radu Mreže IO, od kojih su najznačajniji:

  1. Izrada baze podataka o broju učenika kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška I upoređivanje prikupljenih podataka sa podacima koje škole šalju ŠU na početku šk.godine. Dostavljanje podataka LS I lobiranje kod LS za obezbeđivanje sredstava u okviru budzetske linije za IO
  2. Primena indeksa inkluzivnosti u školama I podrška prosvetnog inspektora I prosvetne savetnice  prilikom poseta školama kroz upućivanje na samoprocenu i planiranje aktivnosti za stvaranje uslova za kvalitetnije obrazovanje svih učenika
  3. Izrada plana poseta školama prema prioritetima
  4. Povećati vidljivost Mreže u medijima, FB, prosleđivanje mejlova školama sa informacijama o sajtu I FB stranici MIO
  5. Iz svake opštine naše ŠU imenovana  je kontakt osoba koja je zadužena za praćenje i saradnju sa Mrežom

Sastanak je propratila regionalna televizija RTV Vranje i napravila priloge koji su emitovani u udarnim terminima u okviru Dnevnika 19.03.2014. i u Jutarnjem programu 20.03.2014.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF