Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Valjevo

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU ValjevoPeti regionalni sastank Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju organizovan je u SCU Šabac  za članove/članice Mreže školske uprave Valjevo i predstavnike osnovnih i srednjih škola Mačvanskog, a uz finansijsku podršku KulturKontakt organizacije, Austrija, 21. marta 2014.

Sastanku je prisustvovalo 37 učesnk/ca: Ljiljana Reljić, članica implementacionog tima i Snežana Jadranović, prosvetne savetnice ŠU Valjevo, Novka Mosrović Andrić i Mina Stupar,  članice Mreže i direktori, pomoćnici direktora, stručni saradnici, nastavnici i pedagoški asistent (članovi STIO)  iz 4 srednje, jedne “specijalne” i 14 osnovnih škola iz Šapca, Loznice, Valjeva, Bogatića, Vladimiraca i Uba.  Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja roditelja, kao i grupa učenika iz Škole primenjenih umetnosti u Šapcu sa svojim drugom koji se obrazuje po IOP-u i njegovom majkom.

Sastanak je otvorila Ljiljana Simić, koordinatorka MIO, koja je pozdravila i prisutne upoznala sa dosadašnjim rezultatima i sadašnjim aktivnostima Mreže.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU ValjevoU prvom delu sastanka, primer dobre prakse inkluzivnog obrazovanja u radu sa darovitim učenicima predstavile su Sonja Ćalić Teodorović, nastavnica hemije, Dragana Makević , nastavnica engleskog jezika i psihološkonja Slobodanka Aleksić iz  OŠ "Nata Jeličić" iz Šapca (primeri dobre prakse primene IOP 3 u nastavi hemije u VIII, i engleskog jezika u VI razredu).

Svetlana Dimitrijević,  učiteljica iz OŠ "Janko Veselinović" iz Šapca je opisala obrazovnu situaciju osmogodišnje devojčice koja je u njeno odeljenje došla na početku II razreda.   Devojčica se obrazuje po IOP2, a učiteljica je sjajno opisla različite strategije prilagođavanja koje primenjuje u radu sa ovom učenicom.

Pošto je bila sprečena da lično dođe, majka učenika prvog razreda je poslala pismo u kojem je opisala šta redovna škola znači za njenog osmogodišnjeg sina koji pohađa I razred u OŠ "Nikolaj Velimirović" u Šapcu (pismo možete pročitati ovde).

Mina Stupar, profesorka praktičnog rada u Školi primenjenih umetnosti iz Šapca je ohrabrila  mamu učenika kojem je odeljenjski starešina da ispriča obrazovni put svog sina koji je posle završenog osnovnog obrazovanja u specijalnoj školi uključen u redovno obrazovanje u srednjoj školi. O tome kako ovom učeniku pružaju vršnjačku podršku i šta za njih znači što u svom odeljenju imaju druga kojem je potrebna dodatna podrška govorile su učenice II razreda Škole primenjenih umetnosti Šabac (B.Đ, S.M, K.D, B.J i A. R.), a  govorio i sam učenik koji dobija dodatnu obrazovnu podršku.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU ValjevoSnežana Jadranović, prosvetni savetnik u ŠU Valjevo, pripremila je prezentaciju o aktuelnoj temi – prilagođavanju završnog i prijemnog ispita i procedurama upisa dece iz osetljivih grupa u srednju školu. Kao primer dobre prakse, prikazala je zbirku zadataka koju su inicirali i zajedno sa kolegama napravili stručni saradnici OŠ “Laza Kostić” iz Šapca za svog učenika koji nastavu pohađa prema IOP2. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Tokom diskusije se otvorilo nekoliko pitanja vezanih za situacije kada izostane saradnja roditelja, pa škola ne dobije saglasnost za rad po IOP-u.

U drugom delu sastanka su mapirani potencijalni partneri i razmenjene ideje o pokretanju lokalne inicijative u korist inkluzivnog obrazovanja  koja bi povezala sve relevantne institucije i organizacije u Šapcu, kako bi se omogućila kvalitetnija podrška deci iz osetljivih grupa.  Nosilac aktivnosti će biti Škola primenjenih umetnosti iz Šapca.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF