Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Užice

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU UžicePeti regionalni stanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju za ŠU Užice relizovan je u Regionalnom centaru za stručno usavršavanje u Užicu 26. marta 2014. godine uz podršku organizacije KulturKontakt Austrija. Sastanku su prisustvovali učesnici/e iz predškolske ustanove, užičkih osnovnih, srednjih škola, ukupno 30 učesnka/ce.

U pozdravnoj reči ,koordinatorka MIO, Zorica Dimitrijević, upoznala je učesnike sa programom i satnicom sastanka. Nakon toga sledio je osvrt  škola, posle iskustva eksterog vrednovanja sa fokusom na kvalitet primene inkluzivnog obrazovanja. U planiranju narednih  koraka IO predstavnici škola naveli su: procenu primene IO kroz indeks inkluzije, rano otkrivanje i podršku u radu deci sa smetnjama u razvoju u vrtićima, analizu časova, studiske posete model školi  i drugim školama, veće uključivanje roditelja dece sa smetnjama u razvoju u rad školskih odbora i saveta roditelja, brojnije uključivanje učenika sa smetnjama u razvoju u rad učeničkih parlamenata,rad na razvoju vršnjačke podrške, rad sa darovitim učenicima, dalju edukciju nastavnika kroz obuke i horizontalno učenje.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Užice Potom je sledila prezentacija sa studijskog putovanja iz Francuske  predstavnika model škole  Aleksa Dejović  iz Sevojna. Ovaj blok je izazvao posebnu pažnju učesnika, pa se nakon prezentacije razvila  plodotvorna diskusija kroz koju smo dobili dodatna pojašnjenja o  modalitetima  primene inkluzivnog obrazovanja u Francuskoj. Iskustva inkluzivnog  obrazovanja iz francuskih škola  obogatili su naša saznanja, pokrenuli nas na promišljanje o drugačijim  pristupima  IO. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Rad sa darovitom učenicom u specijalnom odeljenju predstavile su koleginice iz Tehničke školie “Radoje Ljubičić“  iz Užica. Ovaj nadasve jedinstven primer dobre prakse ilustruje da  posvećenost i entuzijazam kvaltetnih nastavnika pravi čuda u nastavnoj praksi, na dobrobit učenika. Bili smo u prilici da se uverimo  kako funkcioniše  puna  socijalna uključenost  u školi koja ima kvalitetnu inkluzivnu praksu  i koja živi i razvija vrednosti jednakopravnosti i dostupnosti  obrazovanja .

U drugom delu sastanka   definisali smo  preporuke  i naredne aktivnosti  Mreže podrške IO:

  • Planiranje studijskih poseta Model školi “Aleksa Dejović” iz Sevojna
  • Planiranje poseta školama koje imaju dobru inkluzivnu praksu
  • Izbor škola za  posete članica Mreže radi unapredjivanja inkluzivne prakse
  • Informisanje škola i članica Mreže o uglednim časovima

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF