Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Beograd

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU BeogradPeti regionalni sastanak Mreže podrške IO za ŠU Beograd održan je 26. 03. 2014. godine u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu, uz podršku organizacije KulturKontakt, Austrija.

Sastanku je prisustvovalo 60 učesnika, pored članova mreže i predstavnika školske uprave učestvovali su predstavnici 18 beogradskih srednjih škola koje razvijaju dobru inkluzivnu praksu, predstavnici opštinskih IRK-a, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta sa saradnicima, kao i predstavnica UNICEF-a.

Sastanak je otvorila regionalna koordinatorka Mreže IO  Svetlana Komlenović, nakon koje se skupu obratila Milena Jerotijević, članica saveta Mreže i upoznala prisutne sa  osnovnim principima i dostignućima  rada Mreže IO.

U nastavku sastanka načelnica ŠU Beograd, g-đa Gordana Cvetković predstavila je prisutnima podatke školske uprave o zastupljenosti i primeni IO u srednjim školama, kao i teškoće sa kojima se srednje škole susreću. Prezetaciju možete preuzeti ovde.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU BeogradU centralnom delu sastanka prisutnima je predstavljen primer dobre prakse iz Druge ekonomske škole. U okviru ovog prikaza prisutni su imali priliku da čuju iskustvo učenika kome je pružena dodatna podrška u obrazovanju kao i iskustva njegovih školskih drugova i drugarica iz osnovne i srednje škole, kao i kazivanje učenikove sestre. Izlaganje učenika je ostavilo izuzetno jak i upečatljiv utisak na prisutne. Melita Ranđelović, razredni starešina učenika kome se pruža podrška, vodila je ovaj deo sastanka. Izlaganja učenika možete pročitati ovde.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU BeogradU drugom delu sastanka prisutni su se bavili modelima i procedurama prelaska iz osnovne u srednju školu. Iznosili su svoja iskustva i potrebe za podrškom. Dogovoreno je da članice mreže u saradnji sa ŠU objedine date predloge u jedan opšti model transfera učenika sa osnovnoškolskog na srednješkolski nivo koji će preko školske uprave biti preporučen direktorima i stručnim službama beogradskih škola.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF