Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Zaječar

Peti regionalni sastanak Mreže podrške IO ŠU Zaječar održan je u Tehničkoj školi u Zaječaru, 02. aprila 2014. godine uz finansijsku podršku organizacije KulturKontakt, Austrija.

Sastanku je prisutvovalo 66 učesnika, i to: učenici Trgovinsko-ekonomske škole u Zaječaru, učitelji, nastavnici, profesori i stručni saradnici ŠU Zaječar, predstavnici Udruženja hraniteljskih porodica "Iskrica" iz Zaječara, predstavnici školske uprave Zaječar, lokalne samouprave, personalni asistenti, kao i predstavnici lokalne televizije Best.

Sastanak je otvorila lokalna koordinatorka MIO ŠU Zaječar, Ljiljana Stojanović

Nakon predstavljanja učesnika, dve učenice Ekonomsko trgovinske škole predstavile su kako sve pružaju podršku i pomažu u svakodnevnom radu svojoj drugarici Anđeli. Ukratko su opisale da joj pomažu pri prelasku iz učionice u učionicu kao i u prepisivanju s table. Anđela je redovna učenica Ekonomsko trgovinske škole. Zbog otežanog kretanja i ostalih smetnji u razvoju roditelji plaćaju ličnog asistenta. Učenica radi po izmenjenom IOPu ali je dobro prihvaćena u odeljenju. Na polugodištu je imala vrlo dobar uspeh.

Personalni asistent Verica Nikolić  i razredni starešina Mirjana Golubović izložile su prezentaciju pod nazivom  Moj rad sa Anđelom. Anđelina asistentkinja je veoma zadovoljna kako se devojčica uklopila u odeljenje i konstatovala da joj sve manje treba kako se bliži kraj školske godine. Razredni starešina Mirjana Golubović govorila je o svom prvobitnom strahu od toga kako će se ona i odeljenje uklopiti sa učenicom koja ima smetnje u razvoju. Posle prvog polugodišta više nema nikakvih problema, svi su zadovoljni.

Mirsada Topalović, prosvetna savetnica ŠU Zaječar je kroz prezentaciju Podrška i saradnja s roditeljima podsetila škole o zakonskim obavezama o uključivanju roditelja dece sa smetnjama u razvoju u Savet roditelja, o saradnji socijalnih i zdravstvenih ustanova sa školom. Posebno su bili  interesantni primeri o žalbama roditelja ŠU Zaječar.

Konstantin Anđelkovićiz Udruženja hraniteljskih porodica “Iskrica” je ukazao na vezu hraniteljskih porodica i škole i dao predlog da se oformi delegacija IO mreže i hranitelja i traži od lokalne samouprave finansijska podrška za korisnike IO.

Nastavnica Gordana Šesto iz OŠ "Velimir Markićević", Majdanpek je kroz prezentaciju Različiti didakticki materijali u nastavi matematike u predmetnoj nastavi navela sjajne primere kako učenicima olakšati gradivo matematike. Ova prezentacija izazvala je veliku pažnju svih prisutnih.

Učitelj Dragan Gojsović i pedagoška asistentkinja Ivana Ivić iz OŠ "Ljubica Radosavljević Nada", Zaječar su kroz prezentaciju Nastava prilagođena učeniku sa oštećenjem sluha predstavili rad sa detetom sa velikim oštećenjem sluha. Dete živi i u lošim socio-ekonomskim uslovima pa mu je škola kupila slušni aparat. Značajan napredak u pisanju i matematici učenik je pokazao zadnja dva meseca uz zajednički trud i rad  učitelja i asistenkinje.

Na drugom delu sastanka ostalo uglavnom su razmenjivani primeri dobre prakse iz različitih škola. Učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo zbog okupljanja, razmene iskustava i upošte održavanja jednog ovakvog skupa.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF