Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Novi Sad

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Novi SadPeti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju ŠU Novi Sad je održan 31. marta 2014. u holu OŠ „Marija Trandafil“ u Veterniku, uz podršku organizacije KulturKontakt, Austrija.

Tema 5. Regionalnog sastanka je bila:" Vršnjačka podrška - najvažnija karika u procesu inkluzivnog obrazovanja"

U prvom delu sastanka je održana tribina na kojoj su predstavljeni novi primeri uspešnog rada Stručnih timova za inkluzivno obrazovanje osnovnih i srednjih škola sa područja ŠU Novi Sad čijim su radom deca sa smetnjama u razvoju uspešno uključena u život i rad škole/predškolske ustanove.

Cilj prvog dela sastanka je bio promovisanje primera dobre prakse iz ugla vršnjačke podrškedeci sa smetnjama u razvoju u redovnom obrazovnom sistemu, a ciljna grupa na ovom sastanku, uz članove STIO pozvanih škola, su nam bili predstavnici Učeničkih parlamenata i vršnjačkih timova kako bismo kroz edukaciju dece školskog uzrasta uticali na svest o potrebi učešća najmlađih članova društva u procesu inkluzije.

Skup je otvorio hor OŠ „Marija Trandafil“ svojom himnom, a nakon uvodne reči koordinatorke MIO za ŠU Novi Sad, Sonje Paripović, program je tekao sledećim redom:

  • pozdravna reč gdina Petra Viđikanta, načelnika ŠU Novi Sad
  • pozdravna reč gđe Milijane Grahovac – Prole, direktorke OŠ „Marija Trandafil“
  • ppt prezentacija asistentkinje sa filozofskog fakulteta Borovica Tamare na temu : „Vršnjački pristup – mladi kao nosioci razvoja“  u kojoj je prikazala studiju R. Harta o važnosti i načinima participacije mladih u društvenom životu. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Novi SadZatim je usledilo predstavljanje timova:

OŠ „Marija Trandafil“, Veternik: predstavljen je primer vršnjačke podrške učeniku 4. razreda kome su zahvaljujući angažovanju vršnjaka, njihovih roditelja i škole obezbeđena sredstva za 2 operacije. Putem ppt prezentacije prikazane su akcije koje su vršnjaci u školi organizovali za pomoć svom drugu. Primer je predstavljala učiteljica Alenka Oreščanin.

Primer vršnjačke podrške kroz obrazovanje jednog učenika iz OŠ „Sonja Marinković“ – Modelškole za IO, Novi Sad - Ovaj primer su predstavili učenici 6. razreda: učenik kome je potrebna podrška i njegovih troje drugova. Oni su iznosili svoja lična iskustva tokom šestogodišnjeg školovanja i međusobnog druženja. Svoje iskustvo i značaj podrške koju njeno dete prima od svojih vršnjaka je iznela i majka prisutnog dečaka. Svoja zapažanja o načinima i važnosti vršnjačke podrške su predstavile i Sonja Paripović (bivša učiteljica ovog odeljenja) i Dragica Miražić Nemet (odeljenjski starešina).

Predstavljanje primera dobre prakse putem video zapisa  „Pomoć prijatelja“,

Osnovna Muzička škola „Isidor Bajić“ - STIO tim OMŠ putem ppt je predstavio kakve su inovativne metode i tehnike u radu sa decom oštećenog vida i sluha osmislili i primenjivali između 4. i 5.  regionalnog susreta.  Putem video zapisa prikazan je intervju sa mladim pijanistom Uglješom Brkljač, pobednikom „Piano memorijala“ koga OMŠ „Isidor Bajić“ želi da angažuje kao asistenta za rad sa decom oštećenog vida. Izlagači  su bili profesor Nenad Stojačić i pedagoškinja Jelica Marinkov.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Novi SadOŠ "Kosta Trifković", Novi Sad se predstavila sa dva primera vršnjačke podrške u obrazovanju učenika sa smetnjama u razvoju. Prvi učenik sada pohađa 5. razred, a drugi 7. razred ove škole. Oba primera su predstavljena kroz pismene sastave  drugara iz odeljenja o njihovimdrugarima iz razreda, i putem prezentovanja učitelja/učiteljice i odeljenjskih starešina o važnosti pripreme i podrške u periodu tranzicije iz 4. u 5. razred. Izlagači su bili: učiteljica Nada Šušak, učitelj Davor Barašin, nastavnici Vojislav Gurjanov i Ivana Prišić, Snežana Rodić, psihološkinja, i po dva učenika/učenice iz 5. i 7. razreda.

Primer vršnjačke podrške kroz obrazovanje jednog učenika 4. razreda OŠ "Desanka Maksimović" iz Bačke Palanke su predstavili svi učenici odeljenja 2. razreda koje pohađa učenik sa smetnjama u razvoju i njihova učiteljica Gordana Ninkov. Kroz pismene sastave nekoliko učenika iz ovog odeljenja i prisustvo dečaka i njegove majke na našem sastanku, saznali smo kako je tekao proces njegovog uključivanja u obrazovni proces i koliko su sva deca iz ovog odeljenja usmerena na davanje podrške svom drugaru i senzibilisanje ostalih ljudi za prihvatanje različitosti.

Pedagoškinja Dragana Bajatović je kratko predstavila pozitivnaiskustva gimnazije „Svetozar Marković“, Novi Sad, u vezi sa učešćem u projektu "Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju" u organizaciji Saveta Evrope i Evropske Unije.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Novi SadNa samom kraju prvog dela sastanka svoj primer rada Učeničkog parlamenta u Srednjoj medicinskoj školi „7. april“ predstavile su predstavnica učeničkog parlamenta ove škole, učenica Vanja Ašćerić i pedagoškinja Bojana Perić Prkosovački. Osim izlaganja o akciji Učeničkog parlamenta ove škole „Glasam zabezbednost“, one su nas upoznale i sa akcijom udruživanja Učeničkih parlamenata srednjih škola sa područja ŠU Novi Sad i namerom da se pokrene IO u srednjem obrazovanju.

Iz svih prezentovanih primera smo kao poruku dobili da je vršnjačka podrška zaista najvažnija karika u procesu inkluzivnog obrazovanja i da vršnjaci koji su od početka obrazovnog procesa na pravi način uključeni u davanje podrške drugima u vrlo kratkom roku potpuno samostalno i samoinicijativno preuzimaju ulogu koju često tražimo van ustanove i od odraslih osoba, a to je uloga asistenta u obrazovnom procesu.

Prvom delu sastanka je prisustvovalo preko 100 predstavnika učenika, roditelja, nastavnika, stručnih saradnika, studenata i predstavnika lokalnih institucija (ŠU, pokrajinski ombudsman, IRK) .

Drugi deo sastankaje bioradnog karaktera i njemu su prisustvovali članovi/članice MIO, kao i predstavnici/ce škola dobre prakse .

Cilj drugog dela sastanka je bio analiza aktivnosti prisutnih članova/ca MIO u periodu između dva regionalna susreta, iniciranje ideja za unapređivanje rada Mreže u narednom periodu i informisanje članova o mogućnostima konkurisanja na projekat za Lokalne inicijative.

I ovaj put je bilo dosta primera podrške od strane članova/ca MIO u neposrednom okruženju.

Predlog koji je potekao od strane prisutnih članova/ca je da sledeći regionalni susret bude posvećen horizontalnom povezivanju STIO u lokalnoj sredini i razmeni iskustava iz oblasti davanja podrške.

U organizaciji i realizaciji 5. Regionalnog sastanka su osim koordinatorke Sonje Paripović, aktivno učestvovale i članice MIO Dragica Miražić Nemet i Sonja Miladinović.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF