Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Čačak

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU ČačakRegionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju,koji je imao radni naziv „Otklonimo vidljive i nevidljive prepreke učenju“, organizovan je u Čačku, 03. aprila 2014. godine za predstavnike četiri opštine Moravičkog okruga: Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani. Sastanak je jedan u nizu održanih sastanaka u toku marta i aprila 2014. godine u svim Školskim upravama na teritoriji Republike Srbije.

Realizaciju sastanka finansijski je podržala Kultur kontakt organizacija iz Austrije, a podršku u organizacionom smislu, bez koje ne bi moglo sve podjednako uspešno da se realizuje, pružili su: Nacionalna mreža podrške, Školska uprava u Čačku, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Čačaka i Regionalni centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU ČačakSastanku je prisustvovalo 50 učesnika. Mišljenje koordinatorke bilo je da pretežno treba uključiti škole koje do sada nisu bile obuhvaćene organizacijom ovih sastanaka, ali i one škole koje iz svoje uspešne inkluzivne obrazovne prakse imaju šta da pokažu. Tako su se na sastanku našli predstavnici sledećih osnovnih škola: OŠ „Arsenije Loma“ Rudnik, OŠ „Ivo Andrić” Pranjani, OŠ „Božo Tomić” Prijevor, OŠ „22. decembar” Donja Trepča, OŠ „Sveti đakon Avakum” Trnava, OŠ „Milan Blagojević” Lučani, OŠ „Kotraža”, OŠ „Vuk Karadžić” Kaona, OŠ „Marko Pajić” Viča, OŠ „Akademik Milenko Šušić” Guča, OŠ „Nedeljko Košanin” Devići, OŠ „Major Ilić” Kušići, OŠ „Mićo Matović” Katići. Dragoceno nam je bilo i učešće predstavnika Ekonomsko-trgovačke škole „Knjaz Miloš” iz Gornjeg Milanovca, koja je na prošlom sastanku prikazala svoju uspešnu inkluzivnu praksu, Mašinsko-saobraćajne škole iz Čačka, kao i predstavnika Škole „1. novembar” iz Čačka. Uz uvažavanje svakog učesnika pojedinačno mora se ipak istaći dragoceno prisustvo direktora škola, koji su učestvovanjem u radu ovakvog skupa na najbolji način pružili podršku inkluzivnim obrazovnim tokovima. Prilika je da se još jednom zahvalimo: Dragani Miletić, Vesni Urošević, Radojki Đorđević, Mileti Karaklajiću i Milanu Sariću.

U prvom delu sastanka koordinatorka za inkluzivno obrazovanje u Moravičkom okrugu, Slađana Mijatović, predstavila je još jednom rad Nacionalne mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, a potom je govorila o vidljivim i nevidljivim preprekama učenju, o tome koliko je senzibilizacije potrebno nastavniku da prepozna elemente hiperaktivnosti, anksioznosti, agresije, disleksije, disgrafije, diskalkulije, ali i koliko profesionalnih kompetencija i veština da pomogne učeniku sa ovim teškoćama da se snađe u obrazovnom sistemu. Govorilo se i o smetnjama koje stvara autizam, Daunov sindrom, mentalna retardacija, ali i o strategijama za prevazilaženje ili ublažavanje svih ovih teškoća u obrazovanju učenika.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU ČačakPotom su na vrlo konkretnim primerima nastavnici osnovnih škola Moravičkog okruga pokazali da uspevaju u redovnim odeljenjima redovnih škola da obrazuju učenike sa Daunovim sindromom, intelektualnim teškoćama, ali i drugim smetnjama. Iz svih primera mogli smo izvući zaključke o prednostima vršnjačkog učenja, deljenja sa drugom decom, ali i o rezultatima posvećenih i predanih nastavnika. Primere dobre prakse ili toplu i ljudsku priču o inkluziji prikazali su:

  • Mila Mutavdžić iz OŠ „Sveti đakon Avakum” iz Trnave;
  • Milan Sarić, Jela Dukanac, Dragana Obradović iz OŠ „Kotraža” iz Kotraže;
  • Dragan Alurović i Jelena Đorđević iz OŠ „Ivo Andrić” iz Pranjana;
  • Radojka Đorđević, Stanojka Jaćimović, Nevena Lončarević, Milica Karanac i Milena Rašković iz OŠ „Milan Blagojević” iz Lučana.

Primeri su se zasnivali kako na iskustvima iz razredne, tako i na iskustvima iz predmetne nastave.

O tome koliko su sastanci i skupovi ovakvog tipa poželjni i potrebni najbolje govore evaluacije učesnika(„korisno, dobro planirano i vođeno, korisna tema“; „sastanak sjajan, konačno nešto konkretno“;„hvala, bilo je divno, nadam se da će ovakav način rada biti prihvaćen u svim školama“;„bilo je zanimljivo i korisno, a takođe i veoma dobro organizovano“; „potrebno je što više ovakvih razmena iskustva“; „pokušaj – ako ne pokušaš, nećeš znati da si uspeo“; „sastanak smatram jako korisnim, s obzirom na to da je usavršavanje putem razmene iskustva najefektniji način usavršavanja“). Među 35 evaluacija našli smo i jedan komentar „ništa posebno, sve smo ovo znali, ipak je trebalo malo konkretnije i bitnije informacije pripremiti”, koji nam ukazuje na to da ima škola u kojima se daleko stiglo sa inkluzivnom obrazovnom praksom i u kojima sve što je na ovom sastanku prikazano predstavlja uobičajeni način rada, a prilagođavanje i uključivanje učenika sa teškoćama u redovan sistem svakodnevna je praksa.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF