Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Priručnik za prilagođavanje pristupa obrazovanju učenika iz osetljivih grupa sa primerima dobre pakse

(Bukvar inkluzivnog obrazovanja) -pisale i priredile Milena Jerotijević i Snježana Mrše

Priručnik za prilagođavanje pristupa obrazovanju učenika iz osetljivih grupa sa primerima dobre pakse koji je pred vama nudi osnovne smernice i mnoštvo praktičnih ideja i postupaka koji mogu biti od velike koristi prilikom planiranja i sprovođenja inkluzije u vaspitanju i obrazovanju. On ne nudi gotova rešenja za prilagođavanje pristupa obrazovanju i vaspitanju učenika iz osetljivih grupa, već vas, kroz kratke prikaze i analize primera dobre prakse, poziva da se kritički osvrnete na postojeću praksu i učinite bar još korak, dva, kako bi ona postala kvalitetnija i inkluzivnija.

Priručnik je namenjen prvenstveno nastavnicima, ali i svim drugim akterima koji su zainteresovani za unapređivanje vaspitno-obrazovne prakse i koji iz svojih različitih uloga i uglova gledanja, žele da daju doprinos uključivanju dece iz osetljivih grupa u redovan obrazovni sistem u Srbiji.

Priručnik je zasnovan na iskustvima naših stručnjaka i inovativnih vaspitača i nastavnika iz predškolskih i školskih ustanova. Sve što ćete u njemu naći oprobano je u našoj vaspitno-obrazovnoj praksi i izvedeno je iz nje. U njegovom pisanju, uz autorke i priređivačice, učestvovalo je više od 60 vaspitača, nastavnika, stručnih saradnika i direktora iz različitih ustanova iz 20 gradova i mesta širom Srbije.

Sadržaj u priručniku je organizovan u tri celine. Prvi deo daje osnovne smernice za prilagođavanje pristupa obrazovanju učenika iz osetljivih grupa i izložen je u devet poglavlja prema vrstama smetnji i teškoća u učenju. Svako poglavlje sadrži osnovne smernice za rad i primere dobre prakse iz naših obrazovnih ustanova.

Drugi deo daje pregled osnovnih vidova i mera prilagođavanja pristupa u obrazovanju i izložen je u osam poglavlja prema vrstama prilagođavanja. Svako poglavlje sadrži osnovne smernice za rad i ilustracije dobre prakse iz naših obrazovnih ustanova.

Treći deo je izložen u dva poglavlja u kojima su date osnovne smernice za planiranje časa u odeljenju u kome se sprovodi inkluzija i primeri planova časa za  različite predmete i uzrasne grupe učenika.

Na kraju priručnika, u dodacima, predstavljena je Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju u Srbiji, koja nudi podršku pojedincima i ustanovama koje žele da unaprede inkluzivnu obrazovnu praksu.

Priručnik možete preuzeti ovde.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF