Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Održan šesti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju ŠU Sombor u Subotici

Šesti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju ŠU Sombor “Podrška uključivanju i tranziciji učenika iz osnovne u srednju školu” organizovan je u OŠ “Sonja Marinković” - model školi za inkluzivno obrazovanje u Subotici, 23.10.2017.godine. Sastanku je prisustvovalo 46 učesnika/ca i to  predstavnici : osnovnih i srednjih škola ( stručni saradnici, nastavnici, direktori), gradske uprave, Školske uprave Sombor, Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica, članovi i članice lokalne Mreže podrške IO Subotice, članovi  lokalne Mreže podrške IO opštine Odžaci,  model škola za IO “Miroslav Antić” iz Čonoplje ,  “Sonja Marinković”  iz Subotice i Srednje ekonomske škole iz Sombora.

 

Članica gradskog veća za obrazovanje istakla je važnost Mreže podrške IO i naglasila značaj podrške koji Mreža pruža ustanovama i pojedincima. Prosvetna savetnica je istakla važnost povezivanja osovnih i srednjih škola u cilju pravovremene i kvalitetne profesionalne orijentacije učenika.

Prisutnima je predstavljen novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno, odredbe koje se odnose na inkluzivno obrazovanje i obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju.

Predstavljeni su primeri dobre prakse u profesionalnom informisanju, usmeravanju učenika iz osnovne u srednju školu i u radu sa učenicima u srednjoj školi:

·         OŠ “Bosa Milićević” Novi  Žednik

·         OŠ “Vladimir Nazor” Đurđin

·         OŠ “Miroslav  Antić” Čonoplja

·         Hemijsko tehnološka škola Subotica

·         Politehnička škola Subotica

Nakon predstavljanja primera dobre prakse osnovnih i srednjih škola, prisutnima je predstavljena procedura prelaska učenika koji se školuju po IOP-u iz osnovne u srednju školu (aktivnosti osnovnih i srednjih škola) koja je definisana u okviru lokalne akcije OŠ “Sonja Marinković” iz Subotice “Karika koja nedostaje” realizovane u okviru projekta Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju.

Učesnici sastanka su tokom diskusije izneli da je ovakav vid  razmene veoma dragocen i ocenili sastanak kvalitetnim. Složili su se da je potrebno unapređivati saradnju osnovnih i srednjih škola u cilju kontinuiteta podrške za učenike koji se školuju po IOPu, tj.  kvalitetnog obrazovanja za svu decu/učenike.

Sasatanak je realizovan u okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz jačanje kompetencija Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju i drugih zaposlenih za inkluzivno obrazovanje“, koji sprovodi Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju (MIO) u saradnji sa Grupom MOST, a u partnerstvu sa UNICEF-om, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF