Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Održan šesti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju ŠU Zrenjanin u Pančevu

Šesti regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju ŠU Zrenjanin održan je 25.10.2017. godine u Pančevu, u OŠ „Isidora Sekulić“. Sastanku je prisustvovalo 28 učesnika/ca (članice MIO, predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, predstavnice lokalne samouprave, i predstavnice organizacija civilnog društva). 

 

Na sastanku je predstavljen projekat Grada Pančeva za pedagoškog asistenta koji je prvi takav projekat na teritoriji države. Trenutno je u toku obuka 32 izabrana pedagoška asistenta.

Predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije predstavila je oblasti delovanja vezane za inkluzivno obrazovanje, program zadonošenje politika na osnovu podataka dobijenih istraživanjem. Predstavila je i program „Uključivanje roditelja u obrazovni sistem“.

Student na masteru na Fakultetu političkih nauka je prisutnima ispričao kroz koje je sve izazove prošao tokom školovanja , zbog svog invaliditeta, jer ne vidi. Definisao je sve teškoće na koje je nailazio od osnovne škole do master studija. Istakao je način na koji ih je prevazilazio. Sada aktivno pomaže svojim iskustvom slabovidoj i slepoj deci.

Predstavnica Inicijative za inkluzijuVelikiMali iz Pančeva  je predstavila projekat koji organizacija sprovodi „Pružanje usluge lični pratilac“, za 26-toro dece, od maja 2016 do decembra 2017. godine.

Regionalna koordinatorka upoznala je prisutne sa novim Zakonom o osovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno, izmenama vezanim za inkluzivno obrazovanje i obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Prikazan je film „Zajdno možemo sve“, a nakon projekcije tokom diskusije, zaključeno je da je za adekvatnu podršku deci u odeljenju važan rad nastavnika, uz neophodnu pomoć svih zaposlenih u školi, kao i roditelja. Šanse za uspeh se smanjuju ukoliko samo jedna karika u lancu zakaže.

Učenica 3. razreda, kao podršku svom drugu iz odeljenja kome je bila potrebna pomoć vršnjaka, snimila je film „Različiti, a zajedno“ uz pomoć i koordianciju učiteljice. Osvojio je drugo mesto na BUDI Festivalu Grada Pančeva , 2016. god, a prikazan je učesnicima regionalnog sastanka.

Regionalna koordinatorka je ukratko predstavila iskustva zemalja u regionu u oblasti inkluzivnog obrazovanja. Zaključak sastanka bio je da Srbija ima odlična zakonska rešenja u ovoj oblasti, ali da se ne primenjuju dosledno.

U završnom delu sastanka predstavljena su dosadašnja iskustva u radu Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju za Školsku upravu Zrenjanin. Škole koje su se obratile Mreži dobile su adekvatnu podršku, ali je uočena potreba da se organizuju dodatne obuke nastavnika u oblasti organizacije časa i kreairanja nastavnog materijala.

Sasatanak je realizovan u okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz jačanje kompetencija Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju i drugih zaposlenih za inkluzivno obrazovanje“, koji sprovodi Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju (MIO) u saradnji sa Grupom MOST, a u partnerstvu sa UNICEF-om, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF