Мрежа подршке инклузивном образовању

Main menu
A- A A+

Одржан шести регионални састанак Мреже подршке инклузивном образовању ШУ Сомбор у Суботици

Шести регионални састанак Мреже подршке инклузивном образовању ШУ Сомбор “Подршка укључивању и транзицији ученика из основне у средњу школу” организован је у ОШ “Соња Маринковић” - модел школи за инклузивно образовање у Суботици, 23.10.2017.године. Састанку је присуствовало 46 учесника/ца и то представници : основних и средњих школа ( стручни сарадници, наставници, директори), градске управе, Школске управе Сомбор, Градског удружења за помоћ особама са аутизмом Суботица, чланови и чланице локалне Мреже подршке ИО Суботице, чланови локалне Мреже подршке ИО општине Оџаци, модел школа за ИО “Мирослав Антић” из Чонопље , “Соња Маринковић” из Суботице и Средње економске школе из Сомбора.

 

Чланица градског већа за образовање истакла је важност Мреже подршке ИО и нагласила значај подршке који Мрежа пружа установама и појединцима. Просветна саветница је истакла важност повезивања осовних и средњих школа у циљу правовремене и квалитетне професионалне оријентације ученика.

Присутнима је представљен нови Закон о основама система образовања и васпитања, односно, одредбе које се односе на инклузивно образовање и образовање деце са сметњама у развоју.

Представљени су примери добре праксе у професионалном информисању, усмеравању ученика из основне у средњу школу и у раду са ученицима у средњој школи:

·         ОШ “Боса Милићевић” Нови Жедник

·         ОШ “Владимир Назор” Ђурђин

·         ОШ “Мирослав Антић” Чонопља

·         Хемијско технолошка школа  Суботица

·         Политехничка школа  Суботица

Након представљања примера добре праксе основних и средњих школа, присутнима је представљена процедура преласка ученика који се школују по ИОП-у из основне у средњу школу (активности основних и средњих школа) која је дефинисана у оквиру локалне акције ОШ “Соња Маринковић” из Суботице “Карика која недостаје” реализоване у оквиру пројекта Мреже подршке инклузивном образовању.

Учесници састанка су током дискусије изнели да је овакав вид размене веома драгоцен и оценили састанак квалитетним. Сложили су се да је потребно унапређивати сарадњу основних и средњих школа у циљу континуитета подршке за ученике који се школују по ИОПу, тј. квалитетног образовања за сву децу/ученике.

Сасатанак је реализован у оквиру пројекта „Унапређивање образовања у Србији кроз јачање компетенција Мреже подршке инклузивном образовању и других запослених за инклузивно образовање“, који спроводи Мрежа подршке инклузивном образовању (МИО) у сарадњи са Групом МОСТ, а у партнерству са УНИЦЕФ-ом, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Развој Мреже подршке ИО подржали

ДИЛС КултурКонтактСДЦУНИЦЕФ