Мрежа подршке инклузивном образовању

Main menu
A- A A+

Ало свете, овде дете: дечак са грчевито загрљеном торбом

Ауторка: Гордана Нинков, учитељица, ОШ “Десанка Максимовић”, Бачка Паланка

Учитељица Гордана Нинков из Основне школе „Десанка Максимовић“ у овом чланку говори о првом сусрету са својим учеником са тешкоћама из спектра аутизма, својим страховима и дилемама, постепеном упознавању и прихватању, успесима у раду са њим и развоју међусобног поверења.

Опширније...

Аутизам: шта сам сазнала од стручњака, а чему ме је научило искуство

Ауторка: Гордана Нинков, учитељица, ОШ “Десанка Максимовић”, Бачка Паланка

Овај високо професионалан и готово филозофски текст, настао је након четири године школовања једне генерације ђака међу којима је био и дечак са сметњама из спектра аутизма. Учитељица Гордана Нинков уме проницљиво да посматра, мајстор је свог заната, поседује високе хуманистичке вредности и оно што ретко срећемо у нашој усменој култури, надахнуто, пластичано и уверљиво пише и пренеси своје искуство. Текст је досегао савршену једноставност и можда због тога многи неће препознати његову енормну вредност. Мислиће како су то већ знали, а заправо су читајући из њега одмах научили. Ова страна и по кратких описа кључних момената у раду са дечаком са сметњама из спектра аутизма информативнија је и инструктивнија од безмало свега што је о томе код нас написано.

Опширније...

(Де)мистификација Индивидуалног образовног плана

Ауторка: Ивана Васиљевић, професорка разредне наставе, ОШ “Уједињене нације”, Београд

Учитељица Ивана Васиљевић у овом тексту говори о индивидуалном образовном плану – из угла закона и правилника, али и како је те одредбе примењивала у пракси да би се пружила подршка њеном ученику са тешкоћама из спектра аутизма.

Опширније...

Дан игре: О вредности инклузивног образовања за ВеликеМале људе

Ауторка: Ивана Васиљевић, професорка разредне наставе, ОШ “Уједињене нације”, Београд

Учитељица Ивана Васиљевић и њени ученици учествовали су на Дану игре, када су провели време и играли се са децом са сметњама у развоју у оквриу националне медијске кампање “Бољи смо заједно”. Шта су из тога научили, прочитајте у тексту.

Опширније...

Оцењивање уз помоћ паноа

Ауторка: Љиљана Стојановић, професорка математике, Техничка школа, Зајечар

Професорка математике у Техничкој школи у Зајечару у тексту који следи представља свој начин оцењивања – уз помоћ паноа, као и мишљење ђака о томе.

Опширније...

Развој Мреже подршке ИО подржали

ДИЛС КултурКонтактСДЦУНИЦЕФ