Мрежа подршке инклузивном образовању

Main menu
A- A A+

Флексибилност у организацији рада као подршка

2018_pu_radost_novi_banovci_cir.pdf

Ауторка: Споменка Дивљан, психопедагог

Назив установе: ПУ "Радост"

Место, општина: Нови Бановци , Стара Пазова

Школска управа: Нови Сад

Кључне речи: предшколска установа, социјално нестимулативна средина, прилагођавање организације рада

На конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2018. године, четврту награду освојио је рад под насловом Флексибилност у организацији рада као подршка психопедагога Споменке Дивљан из ПУ “Радост” из Нових Бановаца. У раду је описано укључивање у предшколску установу детета из социјално нестимулативне средине, које нема адекватну подршку у породици, нема развијене хигијенске навике и нема развијено разумевање свакодневних ситуација и правила. Након успешне адаптације детета оно видно напредује, а када због захтева Центра за социјални рад дете треба да промени групу у којој је претходно било да би у вртићу боравило током целог дана, установа показује флексибилност у организацији рада и омогућава детету да се успешно адаптира.

Пример добре праксе у припремној предшколској групи ПУ „Лане“ Алексинац

2015_danijela_radojcic_cir.pdf

Ауторка: Данијела Радојчић, васпитач

Назив установе: ПУ "Лане"

Место, општина: Вукања, Алексинац

Кључне речи: предшколско васпитање и образовање, интелектуалне тешкоће

На Конкурсу за примере добре праксе (2015), шестом наградом награђен је Пример добре праксе у припремној предшколској групи ПУ “Лане” из села Вукање, Алексинац. Васпитачица Данијела Радојчић представила је индивидуализацију васпитно-образовног рада са дететом са Дауновим синдромом, и дала пример једне реализоване активности са групом.

Укључивање вршњака у пружање подршке детету које има тешкоће

2018_pu_rakovica_cir.pdf

Ауторке: Душанка Јерковић, Марија Белензада, Олгица Гигић, Зорица Пантовић, Милица Лазаревић, Јелена Паић, стручне сараднице, психолози и педагози

Назив установе: ПУ "Раковица"

Место, општина: Београд, Раковица

Школска управа: Београд

Кључне речи: предшколска установа, деца са сметњама у развоју, вршњачка подршка

Душанка Јерковић, Марија Белензада, Олгица Гигић, Зорица Пантовић, Милица Лазаревић, Јелена Паић, стручне сараднице, психолози и педагози из ПУ “Раковица” из Београда учествовале су на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2018. године са радом под називом Укључивање вршњака у пружање подршке детету које има тешкоће. У примеру је приказана метода “Кругови пријатеља” која се примењује како би се вршњаци сензибилисали и оснажили да пруже подршку детету са сметњама у развоју, али и свој другој деци која се из различитих разлога тешко уклапају у групу.

Сви се смејемо на исти начин

2017_pu_olga_jovicic_rita_kraljevo_cir.pdf

Аутор/ке: Александар Ракић, васпитач, Драгана Стојадиновић Рудњанин, васпитач и Марија Чоловић, педагог

Назив установе: ПУ „Олга Јовичић Рита“ 

Место, општина: Краљево, Краљево

Школска управа: Краљево

Кључне речи: предшколска установа, социјално нестимулативна средина

Александар Ракић, васпитач, Драгана Стојадиновић Рудњанин, васпитачица и Марија Чоловић, педагог учествовали су на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2017. године са радом Сви се смејемо на исти начин. Пример показује како се на нивоу предшколске установе планира и пружа континуирана подршка деци из социо-економски нестимулативне средине, захваљујући чему се обезбеђује њихово редовно долажење у припремни предшколски програм, укљученост и потпуно учешће у активностима са вршњацима.

Уз помоћ васпитача и другара и помало колица, на пут до Зоо врта

2017_pu_cili_vili_kragujevac_zoo_vt_cir.pdf

Ауторке: Јелена Ерић, васпитач, Тања  Милосављевић, васпитач и Сања Милојевић, професор педагогије

Назив установе: ПУ "Чили и Вили"

Место, општина: Крагујевац, Крагујевац

Школска управа: Крагујевац

Кључне речи: предшколска установа, тешкоће у кретању

На конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2017. године учествовале су васпитачице Јелена Ерић и Тања Милосављевић и професорка педагогије Сања Милојевић из ПУ „Чили Вили“ из Крагујевца. Пример описује успешно укључивање у предшколску вршњачку групу детета, које не хода, које отежано говори и отежано користи руке. Осмишљавање и прилагођавање приступа детету ослањало се на њена интересовања и склоности. Активности су увек планиране тако да их изводи заједно са вршњацима, а резултат је учешће на приредбама, целодневни излети и екскурзије у друге градове и видни напредак у свим доменима.

Приредба у позоришту „Јоаким Вујић“

2017_cili_i_vili_kragujevac_priredba_cir.pdf

Ауторке: Душица Петровић, дипломирани васпитач, Зорица Љубисављевић, дипломирани васпитач и Сања Милојевић, професор педагогије

Назив установе: ПУ "Чили и Вили"

Место, општина: Крагујевац, Крагујевац

Школска управа: Крагујевац

Кључне речи: предшколска установа, спектар аутизма

Васпитачице Душица Петровић и Зорица Љубисављевић и педагог Сања Милојевић учествовале су на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2017. године са радом под насловом Приредба у позоришту „Јоаким Вујић“. У примеру је дат један мали сегмент вртићког живота девојчице са сметњама из спектра аутизма која је са својим вршњацима успешно учествовала на приредби за осми март.

Подршка детету и родитељима при преласку из вртића у школу

2017_pu_radost_novi_banovci_cir.pdf

Ауторке: Споменка Дивљан, психопедагог и Славица Матић, логопед

Назив установе: ПУ "Радост"

Место, општина: Нови Бановци, Стара Пазова

Школска управа: Нови Сад

Кључне речи: предшколска установа, спектар аутизма

На Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2017. године са радом Подршка детету и родитељима при преласку из вртића у школу учествовале су Споменка Дивљан, психопедагог и Славица Матић, логопед. Пример описује један од могућих начина остваривања сарадње између предшколске установе и школе ради успешнијег преласка детета из вртића у први разред.

Додирни ме музиком

2015_pu_bosko_buha_vrbas_cir.pdf

Ауторка: Мирјана Тубић, васпитач и сарадник Бојана Јоцовић Делић, психолог

Назив установе: ПУ "Бошко Буха"

Место, општина: Врбас, Врбас

Школска управа: Нови Сад

Кључне речи: предшколска установа, спектар аутизма

На Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2015. године са радом Додирни ме музиком учествовала је васпитачица Мирјана Тубић из ПУ „Бошко Буха“ из Врбаса. Пример описује како се користећи посебно интересовање и склоност детета према музици осмишљавала подршку у различитим ситуацијама за дете са тешкоћама из спектра аутизма.

Развој Мреже подршке ИО подржали

ДИЛС КултурКонтактСДЦУНИЦЕФ