Мрежа подршке инклузивном образовању

Main menu
A- A A+

Трећи регионални састанак Мреже подршке ИО – Школска управа Београд

Ученици о инклузивном образовању

На трећем регионалном састанку Мреже подршке ИО у Београду учествовали су и ученици беогрдских школа - представници ИИ економске школе из Београда, ученици И-9 који у разреду имају друга са аутизмом, његове школске другарице из основне школе “Иван Горан Ковачић” из Београда, а сада у Шестој београдској гимназији, Медицинској школи на Звездари и Правно-биротехничкој школи у Београду, и његова сестра, ученица осмог разреда ОШ “Милоје Васић” из Београда. Ови млади људи нису само присуствовали састанку већ су присутнима пренели своја искуства и своје виђење живота, школовања и дружења са дечаком који има тешкоће из аутистичног спектра.

Милош Мартиновић

Милош Мартиновић

Инклузија подразумева право све деце на образовање међу којима се налазе и деца са хендикепом и сметњама у развоју. То подразумева да сваки ученик усваја градиво својим ритмом, онолико колико је у могућности, без икаквог осећаја да је мање способан од својих вршњака. Али ово није једноставно, јер, на који начин ћете ви објаснити родитељима којима свест о инклузији није довољо развијена засто дете које слабо чита писана слова има исту или бољу оцену од детета који успешно и пише и чита та иста слова или зашто дете које рачуна до 10 има бољу оцену од детета који рачуна до 100.

Опширније...

Марија Лазаревић

Сви се ми разликујемо. Разликујемо се по боји очију, косе, коже, висини, интересовањима, стварима које волимо или не волимо, погледима на свет, понашању... Те разлике су добре. Живот би био досадан када бисмо сви били исти. Неке од тих разлика лакше прихватамо, неке теже, а неке уопште не можемо да разумемо и одбацујемо их. Некима се подсмевамо, а некима дивимо. Постоје људи који те разлике „умеју да носе“ и њима се поносе, а неки их сакривају и покушавају да се понашају као већина. Али шта је са оним особама које те своје разлике не умеју да сакрију, који су исмевани због њих и не умеју од тога да се одбране?

Опширније...

Лана Раднић

Лана Раднић

После завршене основне школе могу слободно да тврдим да заиста нема ничег лепшег од ђачког доба. Основна школа је период када одрастамо у сваком смислу, стичемо другове и неко основно знање и пре свега учимо се неким правим вредностима које важе за све нас. Када сам првог септембра 2004-те године први пут ушла у своју учионицу нисам ни сутила да ћу упознати толико различитих личности које ће јако утицати на мене и моје ставове и  размишљање. Сви смо били тако мали и тако слични, мада смо се сви разликовали, али смо развили по мом мишљењу једну од најбољих особина које сам понела из основне школе - способност огромне толеранције и  прихватања.

Опширније...

Развој Мреже подршке ИО подржали

ДИЛС КултурКонтактСДЦУНИЦЕФ