Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Tranzicija učenika iz osetljivih grupa iz osnovne u srednju školu

2018_sonja_marinkovic_n_sad_dragica.pdf

Autorka: Dragica Miražić-Nemet, stručna saradnica - psihološkinja, nastavnica građanskog vaspitanja

Naziv škole: OŠ "Sonja Marinković" 

Mesto, opština: Novi Sad, Novi Sad

Školska uprava: Novi Sad

Ključne reči: osnovna škola, spektar autizma, intelektualne teškoće, tranzicija iz osnovne u srednju školu

Na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine, rad pod nazivom Tranzicija učenika iz osetljivih grupa iz osnovne u srednju školu psihološkinje i nastavnice građanskog vaspitanja, Dragice Miražić Nemet nagrađen je prvom nagradom. U primeru su opisani postupci i mere koje je škola preduzela u profesionalnoj orijentaciji,  uspostavljanju kontakata sa srednjim školama, organizovanju poseta potencijalnim srednjim školama, odabiru obrazovnog profila za tri učenika ove škole koji se obrazuju po IOP-u 2.  Za svakog učenika sačinjen je i plan tranzicije, odnosno, obezbeđena saradnja sa budućom srednjom školom. Sva tri učenika uspešno su položila završni ispit, jedna učenica i prijemni ispit, i upisani su u željene srednje škole.

Zajedno smo jači : prva iskustva sa IOP-om 2

2015_valentina_boskovic_lat.pdf

Autorka: Valentina Bošković, učiteljica

Naziv škole: OŠ „Mitropolit Mihailo“

Mesto, opština: Sokobanja, Sokobanja

Školska uprava: Zaječar

Ključne reči: osnovna škola, oštećenje sluha, IOP 2

Na Konkursu za primere dobre prakse (2015), rad pod nazivom “Zajedno smo jači” učiteljice Valentine Bošković iz OŠ “Mitropolit Mihailo” iz Sokobanje nagrađen je prvom nagradom. Učiteljica opisuje rad sa učenikom koji ima potpuno oštećenje sluha. Zahvaljujući radu u školi, podršci njegove učiteljice i velike pomoći drugova, on je završio treći razred, postoji vidljiv napredak u razvoju govora, i u potpunosti je uključen u sve aktivnosti u razredu.

Darijina priča

2018_sonja_marinkovic_subotica.pdf

Autorke: Marica Ušumović Sič, profesorka razredne nastave i Branka Bešlić, psihološkinja

Naziv škole: OŠ "Sonja Marinković"

Mesto, opština: Subotica, Subotica

Školska uprava: Sombor

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće, fizički invaliditet

Profesorka razredne nastave Marica Ušumović Sič i psihološkinja Branka Bešlić nagrađene su drugom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine za rad pod naslovom Darijina priča. Učenica je dete iz ustanove socijalne zaštite za decu sa smetnjama u razvoju. U primeru je opisano šta je sve škola preduzela da bi uključivanje devojčice u redovan obrazovni sistem bilo uspešno – izgradnja rampe na ulazu u školu, izbor učionice u prizemlju, blizu ulaza, nabavka prilagođene školske klupe, prilagođeni nastavni sadržaji i materijali.  Posebna pažnja posvećena je vršnjačkoj podršci. U podršku devojčici uključili su se roditelji njenih školskih drugova i drugarica koji organizuju proslavu njenog rođendana. Uočava se i angažovanje svih zaposlenih u školi – od nastavnog osoblja i stručnih saradnika, do pomoćnih radnika.

Tri priče o Milanu : primer dobre prakse inkluzivnog obrazovanja u OŠ „Knez Lazar“, Lazarevac

2014_tri_price_o_milanu.pdf

Autorke: Ljubica Komadina, prof. razredne nastave Ivana Đurđević, personalna asistentkinja Jelena Tomić, prof. geografije

Naziv škole: OŠ "Knez Lazar"

Mesto, opština: Lazarevac, Lazarevac

Školska uprava: Beograd

Ključne reči: osnovna škola, spektar autizma, prilagođavanje metoda; prilagođavanje nastavnih sredstava; prilagođavanje načina ispitivanja; asistencija; osamostaljivanje učenika; vannastavne aktivnosti

Tri priče o Milanu: primer dobre prakse inkluzivnog obrazovanja u OŠ „Knez Lazar“, Lazarevac, nagrađen je prvom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse 2014. godine. Profesorka razredne nastave Ljubica Komadina, personalna asistentkinja Ivana Đurđević, i profesorka geografije, Jelena Tomić opisale su svoja iskustva u radu sa dečakom Milanom, učenikom OŠ „Knez Lazar“ iz Lazarevca koji ima teškoće iz spektra autizma i nema razvijen govor.

Stefan

2017_bata_bulic_borko_milosevic.pdf

Borko Milošević, nastavnik matematike

Naziv škole: OŠ "Bata Bulić"

Mesto, opština: Petrovac na Mlavi, Petrovac na Mlavi

Školska uprava: Požarevac

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće

Primer dobre prakse profesora matematike Borka Miloševića iz OŠ „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi nagrađen je drugom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2017. godine. Ovaj primer opisuje iskren prikaz straha u situaciji u kojoj treba naći pristup za učenika koji se i po ponašanju i po znanju i po uslovima u kojima živi mnogo razlikuje od ostale dece. Istovremeno, taj strah ne izaziva otpor, već pokreće nastavnika da prepozna i vidi sve ono što učenik može. Opisano je koliko je pozitivan stav nastavnika značajan i za osmišljavanje podrške i za napredovanje učenika. Vidi se koliko je vršnjačka podrška presudna za kvalitetnu uključenost i učešće učenika u nastavnom procesu, i da motivacija za učenje zavisi od doživljenog uspeha i jačanja samopouzdanja.

Metode rada sa višestruko ometenim detetom

2015_kolut_sombor_lat.pdf

Autorke: Margita Radičev, nastavnica razredne nastave i Ana Barak Lučić, prof. pedagogije

Naziv škole: OŠ "Ognjen Prica"

Mesto, opština: Kolut, Sombor

Školska uprava: Sombor

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće, otežano kretanje

Na Konkursu za primere dobre prakse  (2015), rad pod nazivom “Metode rada sa višestruko ometenim detetom” učiteljice Margite Radičev i pedagoškinje Ane Barak Lučić iz OŠ “Ognjen Prica” iz Koluta nagrađen je drugom nagradom. U ovom primeru vidljivi su načini rada učenicom koja ima intelektualne teškoće, ne govori, i kreće se uz pomoć. Ovaj  primer pokazuje da je saradnja  sa roditeljima veoma značajna za razvoj i napredak deteta i osmišljavanje delotvornih postupaka u procesu obrazovanja učenika.

Primer dobre prakse u Osnovnoj školi „Milan Munjas“ iz Uba

2014_primer_dp_u_os_milan_munjas_sa_uba_lat.pdf

Autorke: Željka Atlić, učiteljica i Ljiljana Popović i Ljiljana Simić, stručne saradnice

Naziv škole: OŠ "Milan Munjas"

Mesto, opština: Ub, Ub

Školska uprava: Valjevo

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće, prilagođavanje metoda; prilagođavanje nastavnih sredstava

Učiteljica Željka Atlić iz OŠ „Milan Munjas“ sa Uba nagrađena je drugom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse 2014. godine. Opisala je prilagođavanje metoda i nastavnih sredstava u radu sa učenicom prvog razreda koja ima intelektualne teškoće i koja  je vidno napredovala što je ilustrovano radovima učenice.

Korak po korak

2017_veljko_vlahovic_novi_sad_dina_zavarko.pdf

Autorka: Dina Zavarko, učiteljica

Mesto, opština: Šangaj, Novi Sad

Školska uprava: Novi Sad

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće

Učiteljica Dina Zavarko iz OŠ “Veljko Vlahović” iz Novog Sada je za svoj rad pod naslovom Korak po korak nagrađena trećom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja, 2017. godine. Ovo je priča o dečaku koji se po mnogo čemu razlikovao od druge dece. Imao je znatno manje znanja, bio je mnogo lošiji u veštinama i veoma plašljiv u komunikaciji sa učiteljicom i vršnjacima. U ovom primeru opisani su različiti, upravo za ovog učenika, osmišljeni načini i postupni koraci u pružanju podrške nastajali tokom pažljivog i kontinuiranog praćenja njegovih postignuća. Prihvatanje, podrška i međusobno poverenje sa učiteljicom i vršnjacima učinili su da u potpunosti učestvuje u svemu što se dešavalo u odeljenju, da bude srećan i da uči.

Mali princ - profesionalna orijentacija

2015_dusica_brljak_sremcica_lat.pdf

Autorka: Dušica Brljak, profesorka srpskog jezika i književnosti

Naziv škole: OŠ "Duško Radović"

Mesto, opština: Sremčica, Čukarica

Školska uprava: Beograd

Ključne reči:  osnovna škola, spektar autizma 

Na Konkursu za primere dobre prakse (2015), rad pod nazivom “Mali princ – profesionalna orijentacija” profesorke srpskog jezika Dušice Brljak iz OŠ “Duško Radović” iz Sremčice nagrađen je trećom nagradom. Drugi iz ovog primera mogu da nauče kako prepoznati talente svojih učenika i razvijati ih i kako prevazići poteškoće i pretvoriti ih u prednosti.

Nemanja : primer inkluzivne prakse OŠ „Mirko Jovanović“, Kragujevac

2014_nemanja_lat.pdf

Autorka: Radmila Vukićević, profesorka razredne nastave

Naziv škole: OŠ "Mirko Jovanović"

Mesto, opština: Kragujevac, Kragujevac

Školska uprava: Kragujevac

Ključne reči: osnovna škola, problemi u ponašanju, vaspitni rad

Trećom nagradom na  Konkursu za primere dobre prakse Mreže podrške IO nagrađena je profesorka razredne nastave Radmila Vukićević iz OŠ “Mirko Jovanović” iz Kragujevca. Opisala je rad sa dva deteta, Nemanjom, dečakom koji je imao problema u ponašanju i kome je bila potrebna podrška u uključivanju u grupu vršnjaka i Teodorom, kojoj su bila potrebna prilagođavanje metoda, prilagođavanje nastavnih sredstava i prilagođavanja sadržaja. Oba primera biće odvojeno objavljena.

Teodora : primer inkluzivne prakse OŠ „Mirko Jovanović“, Kragujevac

2014_nemanja_lat.pdf

Autorka: Radmila Vukićević, profesorka razredne nastave

Naziv škole: OŠ "Mirko Jovanović"

Mesto, opština: Kragujevac, Kragujevac

Školska uprava: Kragujevac

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće, prilagođavanje metoda

Trećom nagradom na  Konkursu za primere dobre prakse Mreže podrške IO nagrađena je profesorka razredne nastave Radmila Vukićević iz OŠ “Mirko Jovanović” iz Kragujevca. Opisala je rad sa dva deteta, Nemanjom, dečakom koji je imao problema u ponašanju i kome je bila potrebna podrška u uključivanju u grupu vršnjaka i Teodorom, kojoj su bila potrebna prilagođavanje metoda, prilagođavanje nastavnih sredstava i prilagođavanja sadržaja. Oba primera biće odvojeno objavljena.

Priča o Tanji

2017_veljko_vlahovic_novi_sad_nadezda_colic.pdf

Autorka: Nadežda Čolić, nastavnica matematike

Naziv škole: OŠ "Veljko Vlahović"

Mesto, opština: Šangaj, Novi Sad

Školska uprava: Novi Sad

Ključne reči: osnovna škola, socijalno nestimulativna sredina, matematika

Nastavnica matematike, Nadežda Čolić iz OŠ „Veljko Vlahović“ iz Novog Sada, na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2017. godine, nagrađena je četvrtom nagradom za rad pod naslovom Priča o Tanji. U ovom primeru možemo da vidimo kako se tok obrazovanja menja kada nastavnik shvati značaj svoje uloge na celokupan život deteta. Opisani su vidovi podrške u različitim segmentima života učenice jer je „škola nekad jedino mesto gde neka deca dobiju jedini obrok u toku dana, gde se ugreju, umiju. Neka deca jedino od nas nastavnika i drugara iz razreda dobijaju pažnju i poštovanje“. Bez sažaljenja i primenom visoko profesionalnog pristupa koji povećava samopouzdanje i ravnopravnu uključenost učenika, postižu se željena obrazovna postignuća.

Pozitivne slike

2015_vesna_dmitrasinovic_lat.pdf

Autorka: Vesna Dmitrašinović, učiteljica

Naziv škole: OŠ "Duško Radović"

Mesto, opština: Sremčica, Čukarica

Školska uprava: Beograd

Ključne reči: osnovna škola, intelektualne teškoće

Na Konkursu za primere dobre prakse  (2015), rad pod nazivom “Pozitivne slike” učiteljice Vesne Dmitrašinović iz OŠ “Duško Radović” iz Sremčice nagrađen je četvrtom nagradom. Rad govori o uključivanju deteta sa Daunovim sindromom u redovan obrazovni sistem kroz prilagođavanje metoda i načina rada.

Vinjeta (kratak izveštaj) o individualnom vaspitnom radu sa učenikom V.B. : primer iz prakse OŠ „Branko Radičević“ Smederevo

2014_branko_radicevic_smederevo_lat.pdf

Autorka: Mirjana Kokerić, profesorka matematike, razredni starešina, životni trener O.L.I. psihodinamskog integrativnog metoda

Naziv škole: OŠ "Branko Radičević"

Mesto, opština: Smederevo, Smederevo

Školska uprava: Požarevac

Ključne reči: osnovna škola, problemi u ponašanju, vaspitni rad

Profesorka matematike i razredni starešina Mirjana Kokerić nagrađena je četvrtom nagradom na  Konkursu za primere dobre prakse Mreže podrške IO 2014. godine. Profesorka govori o tome da se rukovodila idejom: „Moramo da se potrudimo da svojim učenicima omogućimo ono što im zaista treba, a to je: da pripadaju, da se osećaju vrednim i važnim, da imaju slobodu da biraju, da iskuse radost i zabavu“. Zahvaljujući podršci koju je pružila svom učeniku on je veoma napredovao i u učenju i u ponašanju.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF