Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Stefan Lazarević

Treći veliki sastanak Mreže podrške IO - Vršnjačka podrškaJa sam Stefan Lazarević, učenik sam „Druge ekonomske škole“, i idem u drugi razred. U ovoj priči bih opisao, šta sam sve doživeo od svojih drugara iz osnovne i srednje škole, kao i od učiteljice i razredne. Ali da krenemo redom. Naime, u školi sam stekao puno dobrih drugova i drugarica. Prva od njih je drugarica iz osnovne škole, Lana Radnić. Ona je zaista dobra drugarica, i puno mi je pomogla. Pre nekoliko godina, ona je slavila rođendan u Grockoj, i baš sam se obradovao što me je pozvala da idem tamo. Ona je sa mnom nekoliko godina sedela u klupi, i kad vidi da se ja iznerviram, ona nađe način da mi pomogne.

Opširnije

Marija Milošević i Marija Pavlović

Na početku prošle školske godine Stefan je bio nov kao i svi ostali. I onda smo krenuli da se upoznajemo, svako sa svakim, kako to na početku i ide, pa tako i sa Stefanom. On je bio povučen, ali dobro, kao i svi mi...

Želim da se prisetim jednog detalja iz prvog razreda, tačnije prvog dana škole. Prilikom predstavljanja učenika, na pitanje odeljenskog starešine zašto smo upisali Drugu ekonomsku školu i obrazovni profil poslovni administrator, Stefan je bio jedini učenik koji je jasno rekao da je školu i baš ovaj profil upisao jer želi da postane novinar, što me je oduševilo.

Opširnije

Ana Ivković

Kada sam prvi put videla Stefana, isprva mi je bilo čudno. Zbog mog iskustva sa bratom koji takođe ima autizam, nisam znala da neko sa autizmom može da ide u školu. Bila sam kao i svi ostali u iščekivanju, stepela sam. Plašila sam se da će možda nekog da udari ili nešto slično. Ali, na sreću, to se nije desilo i videla sam da Stefan nije sklon tome. U drugom polugodištu prvog razreda, odlučila sam da sednem pored njega jer je izgledao jako usamljen i pomalo zbunjen. On se tada, kao i mi, nalazio u potpuno novom okruženju i nije navikao na novo odeljenje.

Opširnije

Miloš Martinović

Do prošle godine ja nisam ništa znao o autizmu i inkluziji. Sa Stefanom sam se upoznao na početku prvog razreda, zajedno smo krenuli u II ekonomsku školu. Na prvi pogled on se nije razlikovao od nas ni na jedan način. Na samom početku, na drugom času, razredna  nam je rekla da je sa nama u odeljenju učenik koji ima autizam. Objasnila nam je šta je autizam i upoznala nas sa nekim Stefanovim specifičnostima.

Opširnije

Marija Lazarević

Kako odrastamo, upoznajemo veliki broj različitih ljudi, i svaka od tih osoba u većoj ili manjoj meri utiče na nas i pomaže nam da formiramo sopstvenu ličnost. Svaka od tih osoba u sebi nosi nešto po čemu je posebna i sve su različite. Neke od tih razlika lakše prihvatamo, neke teže, a neke uopšte ne možemo da razumemo i odbacujemo ih. Nekima se podsmevamo, a nekima divimo.

Opširnije

Lana Radnić

Biti čovek znači biti spreman na kompromis, spreman da deliš i prihvataš. Mnogi od nas nisu sposobni to da urade, neki iz straha a neki jer prosto ne znaju.  Prihvatanje se, bas kao i sve ostalo, uči. Ja sam imala tu sreću da tu veštinu naučim uz jednog posebnog dečaka, koji je mene naučio iIi pomogao mi vise nego što sam mislila da će moći i više nego sto sam ja njemu ikada pomogla.

Opširnije

Andrijana Barlov

Svi smo mi različiti na neki način i jednostavno jedinstveni i posebni. Neko se više a neko manje ističe po svojim osobinama. U iščekivanju tog prvog septembra, puna radosti i radoznalosti upoznala sam nove ljude, zaista divne i posebne. Ljude koji su ostavili neke lepe uspomene i sećanja na divno detinjstvo. Ogroman uticaj je imala naša divna učiteljica koja nam je često zamenjivala mamu i tatu a i bila je i pravi prijatelj pre svega. Učila nas je dosta o životu i trudila se da nas nauči da smo svi isti i jednaki koliko god malih razlika imali. Zaista, razlike su blago.

Opširnije

Tijana Spasojević

Kada sada pogledam period osnovne škole i na sva lepa sećanja, doživljaje, vidim da veliki deo svega toga predstavljaju Stefan i Marija. Stvar je u tome što smo od njih naučili nešto što ne mozemo da naučimo u školi, a što je izuzetno važno, tj. zapravo važnije od svega što smo uopšte naučili u školi. A to je da smo naučili da budemo ljudi. Naučili smo da smo svi slični i da treba da se borimo za to.

Opširnije

Katarina Todorović

Svi smo mi međusobno različiti i svako od nas je posebna ličnost sa svojim prohtevima, osobinama, manama, željama. Ponekad nas zajedničke želje i interesovanja povežu pa se, prema tome sa nekim manje ili više družimo. Drugarstvo u školi je jedno od tih sticanja znanja, gde smo svi jednaki i sa svime se susrećemo po prvi put.

Opširnije

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF