Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU Jagodina

IV regionalni sastanak Mreže IO ŠU JagodinaU organizaciji članica Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju u Pomoravskom okrugu (Dubravka Jovanović, Snežana Tanić, Ljubica Jokić , Snežana Mitrović i Vera Muždeka) održan je 15. oktobra 2013. godine, u OŠ „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu četvrti regionalni sastanak Mreže ŠU Jagodina.

Sastanku je prisustvovalo 25 učesnika/ca (7 članova i članica Mreže, 15 predstavnika različitih ustanova iz Paraćina, jedan predstavnik lokalne samouprave i prezenteri primera dobre prakse iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Plažana, Tehničke škole iz Despotovca i roditelj Pantić Slađana).

Članica Mreže Vera Muždeka je predstavila Mrežu podrške kroz kratko izlaganje o njenom osnivanju, strukturi, članovima i ulozi koju ima. Naglašen je značaj neposredne podrške u rešavanju konkretnih i autentičnih školskih/predškolskih situacija u radu sa decom kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška.

Aktivnosti lokalne Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju za Pomoravski okrug predstavila je koordinatorka lokalne Mreže podrške IO Snežana Mitrović. Dosadašnja iskustva su pokazala da se nastavnici ne snalaze u jasnim i preciznim opisima obrazovne situacije deteta, zbog čega bi pomoć i podrška Mreže nastavnicima bila značajna kod izrade pedagoških profila učenika. Prikazana su prošlogodišnja iskustva i intervencije članica Mreže podrške vezana za prelazak dece iz PU u OŠ, kao i za prelazak učenika iz 4. u 5 razred osnovne škole.

Predstavljen je primer dobre prakse "Mala škola velikog srca", OŠ " Đura Jakšić", Plažane koji se odnosi na  tranziciju deteta sa smetnjama u razvoju iz OŠ u SŠ i ulogu STIO tima u tom procesu. (preuzmite prezentaciju)

Dubravka Jovanović, koordinatorka za inkluzivno obrazovanje u ŠU Jagodina govorila je o novim zakonskim rešenjima u oblasti inkluzivnog obrazovanja sa posebnim osvrtom na Zakon o srednjem obrazovanju.

O procedurama i podsticaju za izradu obogaćenih i proširenih sadržaja obrazovno-vaspitnog rada za dete i učenika sa izuzetnim sposobnostima govorila je članica Mreže Snežana Tanić.

Takođe su predstavljene aktivnosti OŠ „Stevan Jakovljević“ iz Paraćina koju članice lokalne Mreže predlažu za  model školu za IO.

Diskutovalo se o predlozima za kvalitetnije uključivanje učenika u srednju školu. Mreža ima nameru da podrži aktivnosti vezane za prelazak učenika iz jednog u drugi nivo obrazovanja, u ovom slučaju iz osnovne u srednju školu. Prisutni su dali sledeće predloge: treba pripremiti sredinu za učenje mnogo ranije, pre nego dete dođe u taj razred. Važno je  povezivanje nastavnika srednje škole sa nastavnicima osnovnih škola. Bilo bi dobro da nastavnici srednjih škola predaju jedan  dan u odeljenjima gde su učenici koji rade po IOP-u. Profesionalna orijentacija je moguć način povezivanja OŠ i SŠ. Neophodno je edukovati STIO timove ali i sve nastavnike koji predaju učenicima kojima je potrebna dodatna podrška.

Radi primene i unapređenja inkluzivnog obrazovanja prisutni su zaključili da je potrebno promovisati MIO kao vid podrške školama, ukazali na važnost razmene iskustava – horizontalno učenje na nivou grada (povezivanje PU, osnovnih i srednjih škola), predložili da članice Mreže organizuju predavanja, seminare i sl. u cilju njihovog osnaživanja za izradu IOP-a za nadarenu decu, i ukazali na važnost informisanja svih STIO timova u srednjim školama o inkluzivnom obrazovanju.

Posle završenog prvog dela sastanka, svih sedam prisutnih članica Mreže su održale radni sastanak na kome je evaluiran sastanak i postignut dogovor o daljim aktivnostima Mreže  vezanim za posete školam i PU u Pomoravskom okrugu.

Dogovoreno je da se do kraja novembra  u ostalih 5 opština Pomoravskog okruga organizuju informativni sastanci sa predstavnicima STIO srednjih škola. Sastanke će realizovati članice Mreže.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF