Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Alo svete, ovde dete: dečak sa grčevito zagrljenom torbom

Autorka: Gordana Ninkov, učiteljica, OŠ “Desanka Maksimović”, Bačka Palanka

Učiteljica Gordana Ninkov iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u ovom članku govori o prvom susretu sa svojim učenikom sa teškoćama iz spektra autizma, svojim strahovima i dilemama, postepenom upoznavanju i prihvatanju, uspesima u radu sa njim i razvoju međusobnog poverenja.

Opširnije

Autizam: šta sam saznala od stručnjaka, a čemu me je naučilo iskustvo

Autorka: Gordana Ninkov, učiteljica, OŠ “Desanka Maksimović”, Bačka Palanka

Ovaj visoko profesionalan i gotovo filozofski tekst, nastao je nakon četiri godine školovanja jedne generacije đaka među kojima je bio i dečak sa smetnjama iz spektra autizma. Učiteljica Gordana Ninkov ume pronicljivo da posmatra, majstor je svog zanata, poseduje visoke humanističke vrednosti i ono što retko srećemo u našoj usmenoj kulturi, nadahnuto, plastičano i uverljivo piše i prenesi svoje iskustvo. Tekst je dosegao savršenu jednostavnost i možda zbog toga mnogi neće prepoznati njegovu enormnu vrednost. Misliće kako su to već znali, a zapravo su čitajući iz njega odmah naučili. Ova strana i po kratkih opisa ključnih momenata u radu sa dečakom sa smetnjama iz spektra autizma informativnija je i instruktivnija od bezmalo svega što je o tome kod nas napisano.

Opširnije

(De)mistifikacija Individualnog obrazovnog plana

Autorka: Ivana Vasiljević, profesorka razredne nastave, OŠ “Ujedinjene nacije”, Beograd

Učiteljica Ivana Vasiljević u ovom tekstu govori o individualnom obrazovnom planu – iz ugla zakona i pravilnika, ali i kako je te odredbe primenjivala u praksi da bi se pružila podrška njenom učeniku sa teškoćama iz spektra autizma.

Opširnije

Dan igre: O vrednosti inkluzivnog obrazovanja za VelikeMale ljude

Autorka: Ivana Vasiljević, profesorka razredne nastave, OŠ “Ujedinjene nacije”, Beograd

Učiteljica Ivana Vasiljević i njeni učenici učestvovali su na Danu igre, kada su proveli vreme i igrali se sa decom sa smetnjama u razvoju u okvriu nacionalne medijske kampanje “Bolji smo zajedno”. Šta su iz toga naučili, pročitajte u tekstu.

Opširnije

Ocenjivanje uz pomoć panoa

Autorka: Ljiljana Stojanović, profesorka matematike, Tehnička škola, Zaječar

Profesorka matematike u Tehničkoj školi u Zaječaru u tekstu koji sledi predstavlja svoj način ocenjivanja – uz pomoć panoa, kao i mišljenje đaka o tome.

Opširnije

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF