Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Priča o jednom posebnom dečaku

2017_ekonomsko_trgovinska_skola_pozarevac.pdf

Autorke: Sanja Novaković, pedagoškinja i Danijela Krsmanović, odeljenski starešina, nastavnica biologije

Naziv škole: Ekonomsko-trgovinska škola

Mesto, opština: Požarevac, Požarevac

Školska uprava: Požarevac

Ključne reči: srednja škola, intelektualne teškoće, osposobljavanje za rad

Primer dobre prakse pod nazivom Priča o jednom posebnom dečaku autorki Sanje Novaković, pedagoškinje, i Danijele Krsmanović, nastavnice biologije i razrednog starešine iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca nagrađen je prvom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse iz 2017. godine. Primer opisuje kako je učenik koji je završio specijalnu osnovnu školu pohađao,  napredovao i uspešno završio redovnu srednju školu. Primer pokazuje kako su nastavnici srednje škole prepoznali potrebe za podrškom kod učenika koji dolazi sa veoma skromnim i oskudnim znanjem i kako su koristeći različite vidove prilagođavanja i uspešnu saradnju sa roditeljem razvijali kod učenika znanja i veštine koje će mu biti potrebne za život u zajednici. Kroz primer se vidi kako se neguje pozitivna klima u školi i timski rad među zaposlenima. Prilog radu je plan aktivnosti

Dečak sa autizmom, umetnik

2017_umetnicka_skola_nis.pdf

Autor: Srđan Veselinović, profesor istorije (otac deteta)

Naziv škole: Umetnička škola Niš

Mesto, opština: Niš

Školska uprava: Niš

Ključne reči: srednja škola, spektar autizma

Autor primera je profesor istorije, Srđan Veselinović opisuje iskustvo školovanja svog sina koji ima teškoće iz spektra autizma u radu pod nazivom Dečak sa autizmom umetnik, sa kojim je učestvovao na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2017. godine. Primer opisuje ključne oslonce za uspešnost inkluzivnog obrazovanja – prihvatanje učenika od strane svih aktera u školi i podrška da se učenik izrazi kroz svoje jake strane. 

Devojčica od porcelana

2018_tehnoart_beograd.pdf

Autorka: Nataša Veselinović, pedagog

Naziv škole: „Tehnoart Beograd“ Škola za mašinstvo i umetničke zanate

Mesto, opština: Beograd, Zvezdara

Školska uprava: Beograd

Ključne reči: srednja škola, hiperaktivnost

Rad pod nazivom Devojčica od porcelana autorke Nataše Veselinović, pedagoškinje iz “Tehnoart Beograd”, Škole za mašinstvo i umetničke zanate nagrađen je trećom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine. U pitanju je veoma dobar, instruktivan primer, vrednosno veoma ubedljiv koji opisuje obrazovanje učenice koja ima teškoće u komunikaciji i obrazuje se po IOP-u iz opšteobrazovnih predmeta.  Sa druge strane, uspešno je položila veoma zahtevan prijemni ispit, neosporno je veoma talentovana, a njeni nastavnici našli su načina da je podrže u umetničkom razvoju, da je razumeju i usmere, te je uspešno završila srednju školu i sada je studentkinja Fakulteta primenjene umetnosti. U izradi rada pomogle su Jelena Davičo (nastavnica praktičnog rada, smer keramika) i Olivera Petrović (nastavnica srpskog jezika)

Važnije je kako nego koliko - integrisanje učenika migranata u srednjoškolsko okruženje

2017_gimnazija_sid.pdf

Autori: Gordana Pavlović, profesor srpskog jezika i književnosti i Jovan Komlenac, školski psiholog

Naziv škole: Gimnazija „Sava Šumanović“

Mesto, opština: Šid, Šid

Školska uprava: Novi Sad

Ključne reči: srednja škola, migranti

Profesorka srpskog jezika i književnosti, Godana Pavlović, i školski psiholog, Jovan Komlenac iz Gimnazije u Šidu, za rad pod naslovom Važnije je kako nego koliko, nagrađeni su petom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja, 2017. godine. Ovaj primer opisuje kako je Gimnazija u Šidu, gde je postojao otpor i zabrinutost zbog prisustva velikog broja migranata, planirala i realizovala uključivanje njihove dece u obrazovni sistem. Prikazan je rad sa zaposlenima u školi, sa učenicima, njihovim roditeljima i migrantima iz kampa, kako bi se ostvario uspešan proces uključivanja dece migranata u školu.

Učenik koji ne vidi i obrazuje se po IOP-u : Primer dobre prakse inkluzivnog obrazovanja u Šabačkoj gimnaziji

2014_sabacka_gimnazija_lat.pdf

Autorka: Biljana Drobnjak, master pedagog

Naziv ustanove: Šabačka gimnazija

Mesto, opština: Šabac, Šabac

Školska uprava: Valjevo

Ključne reči: srednja škola, oštećenje vida (slepoća), prilagođavanje metoda, priagođavanje nastavnih sredstava, saradnja u lokalnoj zajednici

Na  Konkursu za primere dobre prakse Mreže podrške IO pedagoškinja Biljana Drobnjak nagrađena je petom nagradom za rad o prilagođavanju metoda, nastavnih sredstava i materijala i pružanje podrške učeniku koji ne vidi i uspešno je završio Šabačku gimnaziju.

Uključivanje slabovidog učenika u aktivnosti karijernog vođenja – priprema za studiranje po afirmativnim merama

2018_gimnazija_stara_pazova.pdf

Autorke: Ljudmila Rakočević, profesorka filozofije, koordinatorka Tima za karijerno vođenje i savetovanje i Snežana Vujačić, psiholog, odeljenski starešina učenika

Naziv škole: Gimnazija "Branko Radičević"

Mesto, opština: Stara Pazova, Stara Pazova

Školska uprava: Novi Sad

Ključne reči: srenja škola, oštećenje vida, karijerno vođenje, priprema za studiranje

Ljudmila Rakočević, profesorka filozofije, koordinatorka Tima za karijerno vođenje i savetovanje i Snežana Vujačić, psiholog, odeljenski starešina učenika iz Gimnazije “Branko Radičević” iz Stare Pazove, nagrađene su šestom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine za rad Uključivanje slabovidog učenika u aktivnosti karijernog vođenja – priprema za studiranje po afirmativnim merama. Primer opisuje različite mere podrške koje je škola pružala učeniku koji ne vidi na jedno oko, a na drugom mu je vid samo delimično očuvan. Zahvaljujući tome, učenik postiže odličan uspeh, ali on nema dovoljno samopouzdanja kada razmišlja o nastavku školovanja, dok su roditelji veoma skeptični. Uz istrajnu podršku koordinatorke Tima za karijerno vođenje i savetovanje i odeljenske starešine, učenik donosi odluku o upisu na studije psihologije, uspešno polaže prijemni ispit. Škola sa svoje strane uspostavlja kontakt sa visokoškolskom ustanovom, što dodatno olakšava donošenje odluke. 

Autizam ne mora biti prepreka

2017_sss_vasa_pelagic_kovin.pdf

Autorke: Gordana Stojanović, nastavnik i Dragana Ljubojević, psiholog

Naziv škole: Srednja stručna škola "Vasa Pelagić"

Mesto, opština: Kovin, Kovin

Školska uprava: Zrenjanin

Ključne reči: srednja škola, spektar autizma

Profesorka Gordana Stojanović i psiholog Dragana Ljubojević iz Srednje stručne škole “Vasa Pelagić” iz Kovina učestvovale su na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2017. godine sa radom Autizam ne mora biti prepreka. Primer je celovit, dobija se kompletna slika hronologije dobrog plana uključivanja i podrške učeniku. Opisana je priprema svih aktera – samog učenika, nastavnika i ostalih učenika. Pokazuje otvorenost škole da se informiše i da unapređuje znanja i veštine, da prati proces i efekte pružene podrške, da sarađuje sa roditeljima i da razvija timski rad. Posebna dragocenost koja se vidi u ovom primeru jeste koliko stav zaposlenih u školi, njihov odnos i postupci utiču na promene i napredovanje u ponašanju i učenju učenika kome je potrebna dodatna podrška, ali i na stavove i vrednosti drugih učenika.

Inkluzivni pristup kroz međupredmetne kompetencije

2018_gimnazija_sava_sumanovic_sid.pdf

Autorka: Gordana Pavlović, profesorka srpskog jezika i književnosti

Naziv škole: Gimnazija "Sava Šumanović"

Mesto, opština: Šid, Šid

Školska uprava: Novi Sad

Ključne reči: srednja škola, migranti

Na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine profesorka srpskog jezika i književnosti, Gordana Pavlović iz Gimnazije “Sava Šumanović” iz Šida učestvovala je sa radom Inkluzivni pristup kroz međupredmetne kompetencije. Opisano je uključivanje u Gimnaziju učenice migrantkinje iz Avganistana koja sa porodicom živi u migrantskom centru. Učenica govori farsi, ali poznaje i engleski jezik, veoma je motivisana za učenje, a u Gimnaziji vode računa o razvoju međupredmetnih kompetencija, što profesorka dokumentuje u ovom primeru.

Primena znanja, veština i iskustava stečenih u projektu “ Mentorska podrška učenicima srednje škole romske nacionalnosti u uspešnom završetku škole” na učenike srednje škole koji su suočeni sa preprekama za učenje i učešće

2018_ekonomsko-trgovinska_paracin.pdf

Autorka: Svetlana Tomić, pedagog

Naziv škole: Ekonomsko – trgovinska škola

Mesto, opština: Paraćin, Paraćin

Školska uprava: Jagodina

Ključne reči: srednja škola, socijalno nestimulativna sredina, mentorska podrška učenicima romske nacionalnosti

Na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine, Svetlana Tomić,pedagog iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Paraćina učestvovala je sa radom Primena znanja, veština i iskustava stečenih u projektu “ Mentorska podrška učenicima srednje škole romske nacionalnosti u uspešnom završetku škole” na učenike srednje škole koji su suočeni sa preprekama za učenje i učešće. U primeru je opisana mentorska podrška koju je autorka pružala učenicima romske nacionalnosti, ali i učenicima koji se obrazuju po IOP-u, čime je poboljšano njihovo samopozdanje i socijalne veštine.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF