Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

IV regionalni sastanak Mreže IO Zaječar

IV regionalni sastanak Mreže IO ZaječarNa četvrtom regionalnom sastanku Mreže podrške IO ŠU Zaječar, održanom 9. oktobra u Tehničkoj školi u Zaječaru učestvovali su Učenici OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Ljubica Radosavljević  Nada” učitelji, nastavnici, profesori  ŠU Zaječar,  stručni saradnici iz škola ŠU Zaječar, dr Brankica Vasić, članica IRK roditelji Danijela Mladenović i sin Nikola, Sanja Ilić i ćerka Teodora – ukupno 68 učesnika/ca.

Na otvorenom delu sastanka obrađene su sledeće teme:

 1. Naši drugari

  Sastanku je prisustvovao Nikola koji nam je uz svoju nastavnicu engleskog pokazao kako je lako naučio engleski alfabet (na papirićima su slova, na njima spajalice a učenik drži ‘’udicu’’ sa magnetom i kad ‘’upeca‘’ slovo on ga izgovori). Nikola je učenik koji ima teškoće u razvoju i na ovaj način vežba svoju motoriku ali i uči engleski. Veoma se radovao što je pokazao šta je sve naučio.

 2. Daroviti učenici i rad sa njima

  Psihološkinja Gimnazije Dragana kratko je predstavila učešće njene škole u Dils projektu. U projektu  su učestvovali jer imaju darovite učenike. Profesor matematike Srđan govorio je o svom radu sa učenikom koji je osvojio 21 nagradu na državnim ali i međunarodnim  takmičenjima iz matematike. Učenik Bojan Roško na šasu je retko pisao i profesor je za skoro svaki čas pripremao posebne zadatke za učenika. Za izradu pojedinog zadatka, ma koliko bio komplikovan, učeniku je trebalo oko 3 min da ga reši. Pismeni zadaci su mu bili potpuno drugačiji od ostalih, malo je koristio školsko znanje, uglavnom je zadatke rešavao na svoj način, brzo i korektno. Inače je Bojan bio dobar drug, sportista, trenutno je student elektrotehnike.

 3. Primer dobre prakse – Učenik sa smetnjama u Ekonomskoj školi  - Marina Ilić I Biljana Ristić

  Ekonomska škola ima učenika sa cerebralnom paralizom koji ima nekontrolisane spazme pa se na početku godine stvorio strah i kod učenika i kod profesora. IO tim je držao odeljenjska veća, i posle mesec dana počele su pohvale da on dobro radi, uvek sve zna, i učenici počinju da ga prihvataju, a on je srećan što je u školi.

 4. Prilagođeni testovi u nastavi stručnih predmeta u Tehničkoj školi – Miodrag Arsić

  Profesor mašinske grupe predmeta pokazao je primere testova koje je spremio jer ima učenika sa disleksijom i disgrafijom. Učenik je uz malu pomoć postigao odlične rezultate na testu ali je i celo odeljenje pokazalo uspeh. Primer testa možete preuzeti ovde.

 5. Poteškoće u radu na početku – Marija Malenović I Sanja Milošević

  Dve mlade koleginice opisale su teškoće u svom radu u novoj školi. Da bi olakšale praćenje dva učenika (jedan ima problem u ponašanju a drugi je promenio par škola i odbija da ide u školu) uvele su svesku gde nastavnici upisuju koje su problem imali sa učenikom tokom dana pa, bar jednom nedeljno razgovaraju sa nastavnicima iz OV i pokušavaju da zajedno reše problem

 6. Saradnja sa specijalnom školom – Gordana Milutinović

  Dva defektologa su prisustvovala sastanku i ponudila da sarađuju sa školama – da dođu na poziv, ukoliko je potrebno. Pozvala je na saradnju SVE aktere obrazovanja: vaspitače, učitelje, nastavnike, profesore, stručne saradnike ali i tetkice i sve koji rade u školi jer smo svi na istom zadatku: da detetu bude bolje.

 7. Pano - Ljiljana Stojanović

  Ljiljana, nastavnica matematike je predstavila još jedan način praćenja rada učenika pomoću panoa. Urađena je i evaluacija i učenici su pozitivno ocenili ovaj način praćenja. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Tokom drugog dela sastanka bilo je više predloga koji su se odnosili na mogućnosti promovisanja regionalne Mreže, a plan lokalne akcije nije donet već je postignut dogovor da članovi mreže dostave svoje predloge lokalnoj koordinatorki kako bi se plan u narednom periodu uobličio.

Lokalna BEST televizija napravila je petominutnu reportažu o sastanku koja je emitovana u popodnevnom i večernjem dnevniku. Ljiljana Stojanović i Srđan Stanojević gostovali 11.10. u večernjoj emisiji Tema dana i govorili o inkluzivnom obrazovanju, posebno o radu sa talentovanima (emisija je trajala 30 min).

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF