Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU Niš

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU NišPeti Regionalni sastanak Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju realizovan je realizovan 24.03.2014. godine u model školi za inkluzivno obrazovanje "Desanka Maksimović" Čokot, uz podršku organizacije KulturKontakt Austria.

Ovaj sastanak okupio je 58 učesnika (vaspitači, saradnici i deca predškolske ustanove Pčelica Niš, nastavnici i predstavnici đačkog parlamenta iz deset osnovnih i 6 srednjih škola iz Niša, Aleksinca, Ražnja, Doljevca, Niške Banje, predstavnici školske uprave Niš i članovi niške Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju).

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU NišCilj sastanka bio je senzibilizacija i upoznavanje članova učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola sa vrstama vršnjačke  podrške koja  se pruža deci/učenicima sa teškoćama u učenju, kroz različite nivoe obrazovanja.

Takođe, jedan od ciljeva bio je i upoznavanje sa načinima i vrstama  vršnjačke  podrške, kroz  prikazivanje primera dobre prakse od predškolskog do srednjeg obrazovanja.

Peti regionalni sastanak organizovala je i vodila koordinator Mreže podrške ŠU Niš Ljiljana Radovanović Tošić.

Dramska sekcija PU "Pčelica" Niš otvorila je sastanak originalnim dramskim prikazom ("Naša nova drugarica Jana") u kome je prikazana vršnjačka podrška devojčici koja je slepa. Najmlađi učesnici bili su izvanredni i već na samom početku senzibilisali mnogobrojne prisutne učesnike za ovu važnu temu.

Zatim je prikazan film "Inkluzivno obrazovanje u Srbiji" kojim se predstavila naša zemlja prošle godine (2013) u Njujorku, na redovnom zasedanju izvršnog odbora UNICEF-a. Deo filma snimljen je u školi domaćinu i prikazuje jedno odeljenje u kome je učenik koji koristi invalidska kolica. Odmah iza filma učiteljica ovog učenika je kroz prezentaciju predstavila na koji način je prilagođena nastava u školi i kako su prevaziđene postojeće barijere u uključivanju ovog učenika. O saradnji sa školom govorila je i majka učenika Aleksandra, koja je rekla da je zadovoljna kako je njeno dete prihvaćeno od učiteljice i svojih vršnjaka. Sastanku je prisustvovao i Aleksandar, ali nije bio "spreman da govori", obzirom da je bilo mnogo njemu nepoznatih učesnika, a iz tehničkih razloga (prevoz), njegovi vršnjaci nisu mogli da dođu i budu sa njim.

Predstavnici Đačkog parlamenta OŠ "Desanka Maksimović’" iz Čokota predstavili su, kroz prigodnu prezentaciju, na koji način je pružana podrška njihovoj drugarici iz odeljenja Milici, učenici osmog razreda, koja se obrazuje po IOP-u  od početka školovanja. U prezentaciji su prikazani podaci iz intervjua koji je rađen sa Miličinim vršnjacima, nastavnicima koji joj predaju i sa samom Milicom. Najveći problem, na početku bilo je prihvatanje od strane vršnjaka. Milica se sada u školi oseća prihvaćenom, zadovoljna je podrškom koju dobija od svojih drugarica i najviše voli nastavnice srpskog jezika i matematike.

Parlamentarci su, takođe, predstavili ukratko brojne mere podrške učenicima u nastavi i vannastavnim aktivnostima. Pokazali  su kako se sve pohvaljuju i nagrađuju dobri učenici i dobri drugovi u školi, kako funkcioniše vršnjačka podrška i humanitarni fond škole. Prezentaciju možete preuzeti ovde.

Peti regionalni sastanak Mreže IO ŠU NišDirektorka i pedagog OŠ "Ivan Vušović", Ražanj predstavili su prezentacijama i video zapisima razvoj inkluzivnog obrazovanja u školi. Imali smo priliku da vidimo mnogo različitih tehnika rada i didaktičkog materijala koje primenjuju nastavnici u školi. Poseban utisak ostavila je nastavnica muzičke kulture koja  je napravila 3-d linijski sistem i note i tako olakšala usvajanje sadržaja učenicima koji imaju različite barijere u učenju.

Škola mode i lepote iz Niša predstavila se filmom koji je nastao tokom saradnje u zajedničkom projektu tri srednje škole iz Niša, Kragujevca i Novog Sada. U filmu je prikazana kompleksna  i realistična situacija iz života jedne srednje škole, koja je poučna  i za učenike, i za roditelje,  i za nastavnike.

Učesnici sastanka su postavili nekoliko pitanja u vezi iznetih primera dobre prakse vršnjačke podrške, na koja su data obrazloženja.

Na kraju, članovi Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju su razmenili utiske sa sastanka. Svi smo istakli da je ovaj sastanak doneo novi kvalitet, a to je činjenica da su sastanku prisustvovali  učesnici iz različitih nivoa obrazovanja, i deca iz vrtića i đaci iz parlamnata i nastavnici i saradnici, i roditelji, i direktori škola. Kvalitet sastanka je i veliki broj iznetih primera dobre prakse vršnjačke podrške u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF