Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Realizovana Obuka za trenere o inkluzivnom obrazovanju „Nastavnici kao agenti unapređivanja inkluzivnog obrazovanja (participacija i okruženje koje podstiče individualizovano učenje)“

Na Filozofskom fakultetu u Nišu, 04-05. marta 2017. realizovana je obuka za trenere o inkluzivnom obrazovanju „Nastavnici kao agenti unapređivanja inkluzivnog obrazovanja (participacija i okruženje koje podstiče individualizovano učenje)“. 

 

Obuka predstavlja skraćenu i adaptiranu verziju jedinstvenog dizajna „Moduli za obuku predavača iz oblasti inkluzivnog obrazovanja“ (UNICEF 2015), a glavne teme su:  inkluzivno obrazovanje – vizija, teorija i koncepti; zajednički rad na stvaranju inkluzivnog obrazovanja u školama i okruženje koje podstiče individualizovano učenje. Autorka programa je Prof. dr Džudit Holenveger (Judith Hollenweger -  Pädagogische hochschule Zürich) uz doprinos izradi scenarija Pole Hant (Paula F. Hunt) i Nore Šabani (Nora Sabani). Scenario za obuku u Srbiji adaptirale su Gordana Đigić i Snježana Mrše, koje su i izvodile trening za trenere.

 

Svrha i cilj modula ToT obuke je da se obezbedi osnova za obuku nastavnika iz oblasti inkluzivnog obrazovanja koja je utemeljena na pristupu zasnovanom na ljudskim pravima. Nastavno osoblje predstavlja najvažnije nosioce promena i njihova uloga je ključna za socijalnu inkluziju i promociju učešća (participacije) i učenja sve dece.

 

Moduli su zasnovani na premisi da već postoji dosta informacija, veliki broj alatki i smernica koje treba korisiti kada god je to moguće i odgovarajuće. Otud, glavna svrha ovih modula za obuku nije da se pruži još dodatnih informacija, nego da se učesnicima pomogne da razviju sopstvenu unutrašnju mapu koja će im pomoći na putu ka inkluzivnom obrazovanju.

 

Na obuci za trenere učestvovalo je 31 članica i članova Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, predstavnica kancelarije UNICEF-a, kao i projektni tim.

 

Obuka za trenere o inkluzivnom obrazovanju realizovana je u okviru projekta „Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz jačanje kompetencija Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju i drugih zaposlenih za inkluzivno obrazovanje“  koji realizuje Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju (MIO) u saradnji sa Grupom Most, a u partnerstvu sa UNICEF-om, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj (SDC).

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF