Мрежа подршке инклузивном образовању

Main menu
A- A A+

Транзиција ученика из осетљивих група из основне у средњу школу

2018_sonja_marinkovic_n_sad_dragica_cir.pdf

Ауторка: Драгица Миражић-Немет, стручна сарадница - психолошкиња, наставница грађанског васпитања

Назив школе: ОШ "Соња Маринковић" 

Место, општина: Нови Сад, Нови Сад

Школска управа: Нови Сад

Кључне речи: основна школа, спектар аутизма, интелектуалне тешкоће, транзиција из основне у средњу школу

На Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2018. године, рад под називом Транзиција ученика из осетљивих група из основне у средњу школу психолошкиње и наставнице грађанског васпитања, Драгице Миражић Немет награђен је првом наградом. У примеру су описани поступци и мере које је школа предузела у професионалној оријентацији, успостављању контаката са средњим школама, организовању посета потенцијалним средњим школама, одабиру образовног профила за три ученика ове школе који се образују по ИОП-у 2. За сваког ученика сачињен је и план транзиције, односно, обезбеђена сарадња са будућом средњом школом. Сва три ученика успешно су положила завршни испит, једна ученица и пријемни испит, и уписани су у жељене средње школе.

Заједно смо јачи : прва искуства у раду на ИОП-у 2

2015_valentina_boskovic_cir.pdf

Ауторка: Валентина Бошковић, учитељица

Назив школе: ОШ "Митрополит Михаило"

Место, општина: Сокобања, Сокобања

Школска управа: Зајечар

Кључне речи: основна школа, оштећење слуха, ИОП 2

На Конкурсу за примере добре праксе (2015), рад под називом “Заједно смо јачи” учитељице Валентине Бошковић из ОШ “Митрополит Михаило” из Сокобање награђен је првом наградом. Учитељица описује рад са учеником који има потпуно оштећење слуха. Захваљујући раду у школи, подршци његове учитељице и велике помоћи другова, он је завршио трећи разред, постоји видљив напредак у развоју говора, и у потпуности је укључен у све активности у разреду.

Три приче о Милану : пример добре праксе инклузивног образовања у ОШ „Кнез Лазар“, Лазаревац

2014_tri_price_o_milanu_cir.pdf

Ауторке: Љубица Комадина, проф. разредне наставе, Ивана Ђурђевић, персонална асистенткиња и      Јелена Томић, проф. географије

Назив школе: ОШ "Кнез Лазар"

Место, општина: Лазаревац, Лазаревац

Школска управа: Београд

Кључне речи: основна школа, спектар аутизма, прилагођавање метода; прилагођавање наставних средстава; прилагођавање начина испитивања; асистенција; осамостаљивање ученика; ваннаставне активности

Три приче о Милану: пример добре праксе инклузивног образовања у ОШ „Кнез Лазар“, Лазаревац, награђен је првом наградом на Конкурсу за примере добре праксе 2014. године. Професорка разредне наставе Љубица Комадина, персонална асистенткиња Ивана Ђурђевић, и професорка географије, Јелена Томић описале су своја искуства у раду са дечаком Миланом, учеником ОШ „Кнез Лазар“ из Лазаревца који има тешкоће из спектра аутизма и нема развијен говор.

Даријина прича

2018_sonja_marinkovic_subotica_cir.pdf

Ауторке: Марица Ушумовић Сич, професорка разредне наставе и Бранка Бешлић, психолошкиња

Назив установе: ОШ "Соња Маринковић"

Место, општина: Суботица, Суботица

Школска управа: Сомбор

Кључне речи: основна школа, интелектуалне тешкоће, физички инвалидитет

Професорка разредне наставе Марица Ушумовић Сич и психолошкиња Бранка Бешлић награђене су другом наградом на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2018. године за рад под насловом Даријина прича. Ученица је дете из установе социјалне заштите за децу са сметњама у развоју. У примеру је описано шта је све школа предузела да би укључивање девојчице у редован образовни систем било успешно – изградња рампе на улазу у школу, избор учионице у приземљу, близу улаза, набавка прилагођене школске клупе, прилагођени наставни садржаји и материјали. Посебна пажња посвећена је вршњачкој подршци. У подршку девојчици укључили су се родитељи њених школских другова и другарица који организују прославу њеног рођендана. Уочава се и ангажовање свих запослених у школи – од наставног особља и стручних сарадника, до помоћних радника.

Методе рада са вишеструко ометеним дететом

2015_kolut_sombor_cir.pdf

Ауторке: Маргита Радичев, наставница разредне наставе и Ана Барак Лучић, проф. педагогије

Место, општина: Колут, Сомбор

Школска управа: Сомбор

Кључне речи:основна школа, интелектуалне тешкоће, отежано кретање

На Конкурсу за примере добре праксе (2015), рад под називом “Методе рада са вишеструко ометеним дететом” учитељице Маргите Радичев и педагошкиње Ане Барак Лучић из ОШ “Огњен Прица” из Колута награђен је другом наградом. У овом примеру видљиви су начини рада ученицом која има интелектуалне тешкоће, не говори, и креће се уз помоћ. Овај пример показује да је сарадња са родитељима веома значајна за развој и напредак детета и осмишљавање делотворних поступака у процесу образовања ученика.

Стефан

2017_bata_bulic_borko_milosevic_cir.pdf

Аутор: Борко Милошевић, наставник математике

Назив установе: ОШ "Бата Булић"

Место, општина: Петровац на Млави

Школска управа: Пожаревац

Кључне речи: основна школа, интелектуалне тешкоће

Пример добре праксе професора математике Борка Милошевића из ОШ „Бата Булић“ из Петровца на Млави награђен је другом наградом на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2017. године. Овај пример описује искрен приказ страха у ситуацији у којој треба наћи приступ за ученика који се и по понашању и по знању и по условима у којима живи много разликује од остале деце. Истовремено, тај страх не изазива отпор, већ покреће наставника да препозна и види све оно што ученик може. Описано је колико је позитиван став наставника значајан и за осмишљавање подршке и за напредовање ученика. Види се колико је вршњачка подршка пресудна за квалитетну укљученост и учешће ученика у наставном процесу, и да мотивација за учење зависи од доживљеног успеха и јачања самопоуздања.

Пример добре праксе у Основној школи „Милан Муњас“ из Уба

2014_primer_dp_milan_munjas_sa_uba_cir.pdf

Ауторке: Жељка Атлић, учитељица и Љиљана Поповић и Љиљана Симић, стручне сараднице

Назив школе: ОШ "Милан Муњас"

Место, општина: Уб, Уб

Школска управа: Ваљево

Кључне речи: основна школа, интелектуалне тешкоће, прилагођавање метода; прилагођавање наставних средстава

Учитељица Жељка Атлић из ОШ „Милан Муњас“ са Уба награђена је другом наградом на Конкурсу за примере добре праксе 2014. године. Описала је прилагођавање метода и наставних средстава у раду са ученицом првог разреда која има интелектуалне тешкоће и која је видно напредовала што је илустровано радовима ученице.

Корак по корак

2017_veljko_vlahovic_novi_sad_dina_zavarko_cir.pdf

Ауторка: Дина Заварко, учитељица

Назив школе: ОШ "Вељко Влаховић"

Место, општина: Шангај, Нови Сад

Школска управа: Нови Сад

Кључне речи: основна школа, интелектуалне тешкоће

Учитељица Дина Заварко из ОШ “Вељко Влаховић” из Новог Сада је за свој рад под насловом Корак по корак награђена трећом наградом на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања, 2017. године. Ово је прича о дечаку који се по много чему разликовао од друге деце. Имао је знатно мање знања, био је много лошији у вештинама и веома плашљив у комуникацији са учитељицом и вршњацима. У овом примеру описани су различити, управо за овог ученика, осмишљени начини и поступни кораци у пружању подршке настајали током пажљивог и континуираног праћења његових постигнућа. Прихватање, подршка и међусобно поверење са учитељицом и вршњацима учинили су да у потпуности учествује у свему што се дешавало у одељењу, да буде срећан и да учи.

Мали принц - професионална оријентација

2015_dusica_brljak_sremcica_cir.pdf

Ауторка: Душица Брљак, професорка српског језика и књижевности

Назив школе: ОШ "Душко Радовић"

Место, општина: Сремчица, Чукарица

Школска управа: Београд

Кључне речи: основна школа, спектар аутизма

На Конкурсу за примере добре праксе  (2015), рад под називом “Мали принц – професионална оријентација” професорке српског језика  Душице Брљак из ОШ “Душко Радовић” из Сремчице награђен је трећом наградом. Други из овог примера могу да науче како препознати таленте својих ученика и развијати их и како превазићи потешкоће и претворити их у предности.

Немања : пример инклузивне праксе ОШ „Мирко Јовановић“, Крагујевац

2014_nemanja_cir.pdf

Ауторка: Радмила Вукићевић, професорка разредне наставе

Назив школе: ОШ "Мирко Јовановић"

Место, општина: Крагујевац, Крагујевац

Школска управа: Крагујевац

Кључне речи: основна школа, проблеми у понашању, васпитни рад

Трећом наградом на Конкурсу за примере добре праксе Мреже подршке ИО награђена је професорка разредне наставе Радмила Вукићевић из ОШ “Мирко Јовановић” из Крагујевца. Описала је рад са два детета, Немањом, дечаком који је имао проблема у понашању и коме је била потребна подршка у укључивању у групу вршњака и Теодором, којој су била потребна прилагођавање метода, прилагођавање наставних средстава и прилагођавања садржаја. Оба примера биће одвојено објављена

Теодора: пример инклузивне праксе у ОШ „Мирко Јовановић“, Крагујевац

2014_teodora_cir.pdf

Ауторка: Радмила Вукићевић, професорка разредне наставе

Назив школе: ОШ "Мирко Јовановић"

Место, општина: Крагујевац, Крагујевац

Школска управа: Крагујевац

Кључне речи: основна школа, интелектуалне тешкоће, прилагођавање метода

Трећом наградом на Конкурсу за примере добре праксе Мреже подршке ИО награђена је професорка разредне наставе Радмила Вукићевић из ОШ “Мирко Јовановић” из Крагујевца. Описала је рад са два детета, Немањом, дечаком који је имао проблема у понашању и коме је била потребна подршка у укључивању у групу вршњака и Теодором, којој су била потребна прилагођавање метода, прилагођавање наставних средстава и прилагођавања садржаја. Оба примера биће одвојено објављена

Прича о Тањи

2017_veljko_vlahovic_novi_sad_nadezda_colic_cir.pdf

Ауторка: Надежда Чолић, наставница математике

Назив школе: ОШ "Вељко Влаховић"

Место, општина: Шангај, Нови Сад

Школска управа: Нови Сад

Кључне речи: основна школа, социјално нестимулативна средина, математика

Наставница математике, Надежда Чолић из ОШ „Вељко Влаховић“ из Новог Сада, на Конкурсу за примере добре праксе инклузивног образовања 2017. године, награђена је четвртом наградом за рад под насловом Прича о Тањи. У овом примеру можемо да видимо како се ток образовања мења када наставник схвати значај своје улоге на целокупан живот детета. Описани су видови подршке у различитим сегментима живота ученице јер је „школа некад једино место где нека деца добију једини оброк у току дана, где се угреју, умију. Нека деца једино од нас наставника и другара из разреда добијају пажњу и поштовање“. Без сажаљења и применом високо професионалног приступа који повећава самопоуздање и равноправну укљученост ученика, постижу се жељена образовна постигнућа.

Позитивне слике

2015_vesna_dmitrasinovic_cir.pdf

Ауторка: Весна Дмитрашиновић, учитељица

Назив школе: ОШ "Душко Радовић"

Место, општина: Сремчица, Чукарица

Кључне речи: основна школа, интелектуалне тешкоће

На Конкурсу за примере добре праксе (2015), рад под називом “Позитивне слике” учитељице Весне Дмитрашиновић из ОШ “Душко Радовић” из Сремчице награђен је четвртом наградом. Рад говори о укључивању детета са Дауновим синдромом у редован образовни систем кроз прилагођавање метода и начина рада.

Вињета (кратак извештај) о индивидуалном васпитном раду са учеником В.Б. : пример из праксе ОШ „Бранко Радичевић“ Смедерево

2014_branko_radicevic_smederevo_cir.pdf

Ауторка: Мирјана Кокерић, професорка математике, разредни старешина, животни тренер О.Л.И. психодинамског интегративног метода

Назив школе: ОШ "Бранко Радичевић"

Место, општина: Смедерево, Смедерево

Школска управа: Пожаревац

Кључне речи: основна школа, проблеми у понашању, васпитни рад

Професорка математике и разредни старешина Мирјана Кокерић награђена је четвртом наградом на Конкурсу за примере добре праксе Мреже подршке ИО 2014. године. Професорка говори о томе да се руководила идејом: „Морамо да се потрудимо да својим ученицима омогућимо оно што им заиста треба, а то је: да припадају, да се осећају вредним и важним, да имају слободу да бирају, да искусе радост и забаву“. Захваљујући подршци коју је пружила свом ученику он је веома напредовао и у учењу и у понашању.

Развој Мреже подршке ИО подржали

ДИЛС КултурКонтактСДЦУНИЦЕФ