Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Miloš Martinović

Miloš Martinović

Inkluzija podrazumeva pravo sve dece na obrazovanje među kojima se nalaze i deca sa hendikepom i smetnjama u razvoju. To podrazumeva da svaki učenik usvaja gradivo svojim ritmom, onoliko koliko je u mogućnosti, bez ikakvog osećaja da je manje sposoban od svojih vršnjaka. Ali ovo nije jednostavno, jer, na koji način ćete vi objasniti roditeljima kojima svest o inkluziji nije dovoljo razvijena zasto dete koje slabo čita pisana slova ima istu ili bolju ocenu od deteta koji uspešno i piše i čita ta ista slova ili zašto dete koje računa do 10 ima bolju ocenu od deteta koji računa do 100.

Opširnije

Marija Lazarević

Svi se mi razlikujemo. Razlikujemo se po boji očiju, kose, kože, visini, interesovanjima, stvarima koje volimo ili ne volimo, pogledima na svet, ponašanju... Te razlike su dobre. Život bi bio dosadan kada bismo svi bili isti. Neke od tih razlika lakše prihvatamo, neke teže, a neke uopšte ne možemo da razumemo i odbacujemo ih. Nekima se podsmevamo, a nekima divimo. Postoje ljudi koji te razlike „umeju da nose“ i njima se ponose, a neki ih sakrivaju i pokušavaju da se ponašaju kao većina. Ali šta je sa onim osobama koje te svoje razlike ne umeju da sakriju, koji su ismevani zbog njih i ne umeju od toga da se odbrane?

Opširnije

Lana Radnić

Lana Radnić

Posle završene osnovne škole mogu slobodno da tvrdim da zaista nema ničeg lepšeg od đačkog doba. Osnovna škola je period kada odrastamo u svakom smislu, stičemo drugove i neko osnovno znanje i pre svega učimo se nekim pravim vrednostima koje važe za sve nas. Kada sam prvog septembra 2004-te godine prvi put ušla u svoju učionicu nisam ni sutila da ću upoznati toliko različitih ličnosti koje će jako uticati na mene i moje stavove i  razmišljanje. Svi smo bili tako mali i tako slični, mada smo se svi razlikovali, ali smo razvili po mom mišljenju jednu od najboljih osobina koje sam ponela iz osnovne škole - sposobnost ogromne tolerancije i  prihvatanja.

Opširnije

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF