Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju

Main menu
A- A A+

Lokalne akcije

U drugoj fazi projekta, četrnaest model škola inkluzivnog obrazovanja ili ustanova dobre prakse će, koristeći iskustva iz prethodne faze projekta koordinirati lokalne inicijative koje se tiču inkluzije dece iz osetljivih grupa u obrazovni sistem i mobilisanje lokalne zajednice za ostvarivanje tog cilja.

Druga faza

U drugoj fazi projekta, četrnaest model škola inkluzivnog obrazovanja ili ustanova dobre prakse će, koristeći iskustva iz prethodne faze projekta koordinirati lokalne inicijative koje se tiču inkluzije dece iz osetljivih grupa u obrazovni sistem i mobilisanje lokalne zajednice za ostvarivanje tog cilja.

Svaka od ovih inicijativa će uključiti najmanje još tri obrazovne ustanove (predškolske ustanove, osnovne ili srednje škole) kao i predstavnike lokalnih institucija i organizacija (lokalne samouprave, centri za socijalni rad, različite pružaoci usluga, nevladine organizacije, zdravstveni centri, kancelarije za mlade, kulturni i sportski centri, službe za zapošljavanje...) sa ciljem uspostavljanja partnerstva i mehanizama za horizontalno učenje na novou lokalne zajednice i radi unapređivanja usluga na lokalnom nivou za podršku inkluzivnom obrazovanju. Model škole i ustanove dobre prakse će takođe podržavati unapređenje vršnjačkih inicijativa i uključivaće ih u svoje akcione planove.

Krajem juna 2014. godine četiri model škole započele su realizaciju malih grantova koji se finansiraju iz projekta "Unapređivanje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju". Nove inicijative su nastavak i dalje razvijanje aktivnosti koje su započele tokom prethodne faze projekta u okviru njihovih lokalnih inicijativa.

To su:

 1. Zajedno odrastamo i učimo - OŠ „Aleksa Dejović“, Sevojno, Užice
 2. Da svako ima svoje mesto pod suncem 2 - OŠ "Bata Bulić", Petrovac na Mlavi
 3. Necovanje 2 - Srednja škola „Lukijan Mušicki“, Temerin
 4. Pletemo mrežu da se svi povežu (Podrška uključivanju i tranziciji dece/učenika u obrazovno-vaspitnomsistemu) - OŠ “Sonja Marinković”, Novi Sad

Krajem oktobra 2014. godine, pet model škola/ustanova dobre prakse inkluzivnog obrazovanja započelo je realizaciju lokalnih akcija:

 1. Inkluzivno ekskluzivni Bečej – OŠ “Zdravko Gložanski”, Bečej
 2. Bolje je zajedno – PU “Nada Naumović”, Kragujevac
 3. Korak dalje 2 – OŠ “Sonja Marinković”, Subotica
 4. Partnerstvo u fokusu – OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Vranje
 5. Inkluzija u srednjim školama – Škola primenjenih umetnosti, Šabac

U periodu od kraja marta – kraja juna 2015, četiri model škole/ustanove dobre prakse inkluzivnog obrazovanja započele su realizaciju malih projekata.

To su:

 1. Model škola kao resurs za osnaživanje srednjih škola - OŠ "Miroslav Antić", Čonoplja
 2. Zajedno do uspeha - OŠ "Milutin i Draginja Todorović", Kragujevac
 3. Inkluzivno ekskluzivni Bečej 2 - OŠ "Zdravko Gložanski" Bečej
 4. Karika koja nedostaje - OŠ "Sonja Marinković", Subotica

Prva faza

U okviru projekta Unapređenje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, koji se sprovodi u partnerstvu sa UNICEF-om, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i uz finansijsku podršku SDC, realizuje se niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja i inkluzije dece iz osetljivih grupa u Srbiji. Jedan od koraka u realizaciji projekta, predviđa pružanje stručne i finansijske podrške osnovnim i srednjim model školama koje su članice Mreže.

Na lokalnom nivou nedostaju odgovarajući servisi i mehanizmi za omogućavanje, poboljšanje i podržavanje obrazovne i socijalne inkluzije dece iz osetljivih grupa. Korišćenjem iskustva i veština mobilizacije koje su razvile model škole, projekat će podržati razvoj i sprovođenje lokalnih akcija čiji je cilj da unaprede načine na koji lokalna zajednica pruža podršku deci iz osetljivih grupa i podstiče njihovo uključivanje u redovno obrazovanje i različite aspekte života zajednice.

U okviru projekta, odobrene su i finansiraju se sledeće lokalne akcije:

 1. Udružimo snage -  Srednja ekonomska škola, Sombor
 2. Korak dalje – OŠ „Desanka Maksimović“, Čokot
 3. Umrežavanje institucija lokalne zajednice – OŠ „Miroslav Antić“, Čonoplja
 4. Necovanje - Srednja škola „Lukijan Mušicki“, Temerin
 5. Umrežavanjem do kvalitetnog  obrazovanja za sve - OŠ „Aleksa Dejović“, Sevojno, Užice
 6. Želimo više – OŠ „Duško Radović“, Sremčica
 7. Podrška u tranziciji učenika iz jednog u drugi obrazovni nivo - OŠ “Sonja Marinković”, Novi Sad
 8. Spajalica - OŠ „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac
 9. Da svako ima svoje mesto pod suncem - OŠ "Bata Bulić", Petrovac na Mlavi

Razvoj Mreže podrške IO podržali

DILS KulturKontaktSDCUNICEF