Мрежа подршке инклузивном образовању

Main menu
A- A A+

Локалне акције

У другој фази пројекта, четрнаест модел школа инклузивног образовања или установа добре праксе ће, користећи искуства из претходне фазе пројекта координирати локалне иницијативе које се тичу инклузије деце из осетљивих група у образовни систем и мобилисање локалне заједнице за остваривање тог циља.

Друга фаза

У другој фази пројекта, четрнаест модел школа инклузивног образовања или установа добре праксе ће, користећи искуства из претходне фазе пројекта координирати локалне иницијативе које се тичу инклузије деце из осетљивих група у образовни систем и мобилисање локалне заједнице за остваривање тог циља.

Свака од ових иницијатива ће укључити најмање још три образовне установе (предшколске установе, основне или средње школе) као и представнике локалних институција и организација (локалне самоуправе, центри за социјални рад, различите пружаоци услуга, невладине организације, здравствени центри, канцеларије за младе, културни и спортски центри, службе за запошљавање...) са циљем успостављања партнерства и механизама за хоризонтално учење на новоу локалне заједнице и ради унапређивања услуга на локалном нивоу за подршку инклузивном образовању. Модел школе и установе добре праксе ће такође подржавати унапређење вршњачких иницијатива и укључиваће их у своје акционе планове.

Крајем јуна 2014. године четири модел школе започеле су реализацију малих грантова који се финансирају из пројекта “Унапређивање образовања у Србији кроз развој Мреже подршке инклузивном образовању". Нове иницијативе су наставак и даље развијање активности које су започеле током претходне фазе пројекта у оквиру њихових локалних иницијатива.

То су:

 1. Заједно одрастамо и учимо - ОШ „Алекса Дејовић“, Севојно, Ужице
 2. Да свако има своје место под сунцем 2 - ОШ "Бата Булић", Петровац на Млави
 3. Нецовање 2 - Средња школа „Лукијан Мушицки“, Темерин
 4. Плетемо мрежу да се сви повежу (Подршка укључивању и транзицији деце/ученика у образовно-васпитномсистему) - ОШ “Соња Маринковић”, Нови Сад

Крајем октобра 2014. године, пет модел школа/установа добре праксе инклузивног образовања започело је реализацију локалних акција:

 1. Инклузивно ексклузивни Бечеј – ОШ “Здравко Гложански”, Бечеј
 2. Боље је заједно – ПУ “Нада Наумовић”, Крагујевац
 3. Корак даље 2 – ОШ “Соња Маринковић”, Суботица
 4. Партнерство у фокусу – ОШ “Јован Јовановић Змај”, Врање
 5. Инклузија у средњим школама – Школа примењених уметности, Шабац

У периоду од краја марта – краја јуна 2015, четири модел школе/установе добре праксе инклузивног образовања започеле су реализацију малих пројеката.

То су:

 1. Модел школа као ресурс за оснаживање средњих школа - ОШ "Мирослав Антић", Чонопља
 2. Заједно до успеха - ОШ "Милутин и Драгиња Тодоровић", Крагујевац
 3. Инклузивно ексклузивни Бечеј 2 - ОШ "Здравко Гложански" Бечеј
 4. Карика која недостаје - ОШ "Соња Маринковић", Суботица

Прва фаза

У оквиру пројекта Унапређење образовања у Србији кроз развој Мреже подршке инклузивном образовању, који се спроводи у партнерству са УНИЦЕФ-ом, Министарством просвете, науке и технолошког развоја РС и уз финансијску подршку СДЦ, реализује се низ активности које имају за циљ унапређење квалитета образовања и инклузије деце из осетљивих група у Србији. Један од корака у реализацији пројекта, предвиђа пружање стручне и финансијске подршке основним и средњим модел школама које су чланице Мреже.

На локалном нивоу недостају одговарајући сервиси и механизми за омогућавање, побољшање и подржавање образовне и социјалне инклузије деце из осетљивих група. Коришћењем искуства и вештина мобилизације које су развиле модел школе, пројекат ће подржати развој и спровођење локалних акција чији је циљ да унапреде начине на који локална заједница пружа подршку деци из осетљивих група и подстиче њихово укључивање у редовно образовање и различите аспекте живота заједнице.

У оквиру пројекта, одобрене су и финансирају се следеће локалне акције:

 1. Удружимо снаге - Средња економска школа, Сомбор
 2. Корак даље – ОШ „Десанка Максимовић“, Чокот
 3. Умрежавање институција локалне заједнице – ОШ „Мирослав Антић“, Чонопља
 4. Нецовање - Средња школа „Лукијан Мушицки“, Темерин
 5. Умрежавањем до квалитетног  образовања за све - ОШ „Алекса Дејовић“, Севојно, Ужице
 6. Желимо више – ОШ „Душко Радовић“, Сремчица
 7. Подршка у транзицији ученика из једног у други образовни ниво - ОШ “Соња Маринковић”, Нови Сад
 8. Спајалица - ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, Крагујевац
 9. Да свако има своје место под сунцем - ОШ "Бата Булић", Петровац на Млави

Развој Мреже подршке ИО подржали

ДИЛС КултурКонтактСДЦУНИЦЕФ